Zijn avocado’s en avocado-olie goed voor je huid?

Het eten en smeren van avocado voor de huid

Gemiddelde leestijd: 6 minuten
avocado voor de huid

Van avocado’s kun je heerlijke dingen maken. Zelf eet ik graag een avocado met zalm. Naast dat veel mensen avocado gewoon lekker vinden om te eten, kan het mogelijk ook voordelen bieden voor de gezondheid van je huid. Er zitten namelijk gezonde vetten en antioxidanten in deze voedzame superfood.

Misschien heb je zelf al eens een huidverzorgingsmiddel of een shampoo met avocado voorbij zien komen. Hoewel het al duizenden jaren wordt gebruikt, krijgt het gebruiken van avocado voor de huid ook steeds meer aandacht in ons land.

In deze nieuwe blog ga ik met je bespreken welke voordelen avocado’s en avocado-olie de huid kunnen bieden. Ook ga ik toelichten hoe mensen producten met avocado gebruiken om hun huid te verzorgen en huidproblemen te behandelen.

Een avocado uit de winkel is geen officieel huidverzorgingsproduct. Doe altijd zelf je onderzoek en raadpleeg een arts als je iets tegen de huid wilt doen met avocado of andere keukenproducten. Gebruik nooit avocado of avocado-olie voor de huid als je hier allergisch voor bent.

Wat kunnen avocado en avocado-olie betekenen voor je huid?

In avocado’s zitten verschillende stoffen die de huid positief kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan de gezonde vetten, eiwitten, essentiële vetzuren en vitamines A, C, D en E in avocado. Deze stoffen kunnen de huid gezond houden, behandelen, voeden en hydrateren.

Hieronder deel ik enkele mogelijke effecten van avocado en avocado-olie voor de huid.

Huidproblemen verminderen

De eerste specifieke wijze waarop een avocado de huid kan helpen, is het verminderen van huidproblemen. De stoffen in avocado zouden dan ook effectief zijn tegen huidaandoeningen, zoals acne, rosacea en eczeem. Dit komt bijvoorbeeld doordat de schrale huid kalmeert, de huid gehydrateerd blijft, de huid minder rood wordt en de teint van de huid egaliseert. Ook is bij acne, rosacea en eczeem veelal sprake van de aanwezige bacterie “S. aureus” die zou kunnen worden bestreden met avocado-olie. Een doucheshampoo met avocado-olie kan helpen tegen roos in het hoofdhaar.

Huidbeschadiging voorkomen

In 2011 werd de werking van avocado voor het beschermen van de huid onderzocht. Avocado’s zouden inderdaad kunnen werken tegen de oxidatieve stress veroorzaakt door bijvoorbeeld zonlicht en sigarettenrook, die je huid anders ouder zullen laten lijken. Avocado en avocado-olie zouden dus zelfs kunnen helpen bij het voorkomen van rimpels en de andere problemen die horen bij een verouderde huid.

Huidelasticiteit verbeteren

In 2010 werd onderzocht wat de invloed is van het eten van enkelvoudige onverzadigde vetten op de huid. De gezonde vetten in avocado’s bleken inderdaad positief te zijn voor de huidelasticiteit waardoor de huid er gezonder uit blijft zien. Ook bevat avocado biotine wat gunstig is voor de stevigheid van je huid.

Avocado-olie voor de huid en het gezicht

Koudgeperste avocado-olie wordt geprezen om zijn vele voordelen voor de huid en het gezicht. In avocado-olie zitten dan ook veel antioxidanten, omega-9-vetzuren, mineralen en vitamines. Deze combinatie resulteert in een huid met een betere collageenproductie, verminderde ontstekingen en een verminderde ophoping van huidcellen. Aangezien avocado-olie de aanmaak van collageen kan stimuleren, kan er nieuw bindweefsel worden aangemaakt en kunnen wonden beter genezen.

avocado olie op gezicht

Hoe wordt avocado ingezet voor de huid?

Sommige mensen gaan simpelweg naar de supermarkt, kopen een avocado, maken de avocado open en brengen het vruchtvlees rechtstreeks aan op hun huid of probleem gebied.

Andere mensen kiezen ervoor zelf een gezichtsmasker te maken van avocado. Vaak verwerken zij dan direct andere ingrediënten in het huidmasker, zoals aloë vera, kokosolie, citroensap en manuka honing. De gemixte pasta brengen zij vervolgens aan op hun verwarmde huid, laten het intrekken en wassen het weer van de huid af. Bij deze optie is het aan te raden eerst een pleistertest uit te voeren, door een klein beetje van het spul te smeren op een andere plek dan je gezicht.

Naar mijn mening kan het beter werken om avocado-olie te gebruiken voor de huid. Deze olie wordt aangeboden door verschillende huidverzorgingsmerken. Merken bieden verschillende producten aan met avocado-olie, zoals serums, crèmes en zonnebeschermers.

Net als olijfolie kun je avocado-olie gebruiken om je eten te bereiden. Op deze manier kun je je lichaam van binnenuit gezonder houden.

Bovendien kiezen mensen ervoor in bad te gaan met avocado-olie, zodat elk stukje huid van het lichaam kan meeprofiteren van de voordelen.

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *