Arganolie tegen rosacea

Goud waard of onzin?

Gemiddelde leestijd: 7 minuten
Arganolie tegen rosacea

Een olie die steeds vaker wordt gebruikt voor het voorkomen en behandelen van verschillende huidproblemen is arganolie. Het wordt al in veel huidverzorgingsproducten verwerkt als een ingrediënt, terwijl er eigenlijk meer onderzoek moet worden gedaan naar de werkelijke effectiviteit.

In arganolie zitten echter verschillende voedingstoffen die kunnen bijdragen aan een gezondere huid. Er wordt bijvoorbeeld gedacht dat arganolie specifiek kan helpen voor de huid met rosacea. Arganolie is namelijk heel zacht voor de huid en kan veel voordelen bieden die in verband worden gebracht met een verbetering van rosacea. In deze blog ga ik je dan ook meer vertellen over arganolie en hoe je deze olie kunt gebruiken als behandeling voor rosacea.

Wat is arganolie?

Arganolie wordt gemaakt van de pitten van een boom uit Marokko, namelijk de Argania spinosa boom.

Arganolie zou een aantal eigenschappen hebben die voordelig kunnen zijn voor het behandelen van huidaandoeningen en het gezond houden van de huid. Denk bijvoorbeeld aan het behandelen van acne, eczeem, droge plekjes, tekenen van huidveroudering en dus ook de huidaandoening rosacea.

Pure arganolie noemt men ook wel “vloeibaar goud”, omdat de olie een gouden tint heeft, de Argania spinosa boom langzaam groeit, de productie van de olie tijdrovend is, het vrij zeldzaam is, het duur is en veel voordelen kan bieden voor de algemene gezondheid van het lichaam. Naast het verzorgen van de huid werd arganolie in het verleden bijvoorbeeld ook al gebruikt voor hartaandoeningen en gewrichtspijn.

Wat kan arganolie betekenen voor rosacea?

Er zitten een aantal voedingsstoffen in arganolie die gunstig zijn voor de huid. Natuurlijke voedingstoffen en andere producten uit de natuur zijn uitstekend voor het behandelen van een huidtype die erg gevoelig is, zoals de huid met rosacea.

Enkele van de belangrijkste voedingstoffen in arganolie voor de huid zijn:

  • Omega-6-vetzuren en omega-9-vetzuren: Omega-vetzuren worden niet aangemaakt door het lichaam zelf en moeten dus door voedingsmiddelen en huidverzorgingsproducten in het lichaam komen. De omega-6-vetzuren en omega-9-vetzuren kunnen bijdragen aan het verminderen van ontstekingen en het hydrateren van de huid. Aangezien symptomen van de huid met rosacea worden veroorzaakt door een bacterie, zouden de ontstekingen dus kunnen afnemen door arganolie. Dit gebeurt vooral door de linolzuur. Het is mogelijk dat de roodheid, jeuk en bultjes zullen afnemen. De oliezuur in omega-9-vetzuren is gunstig voor de doorlaatbaarheid van de huid, waardoor andere huidverzorgingsproducten hun werk beter kunnen doen.
  • Vitamine E: Arganolie is rijk aan vitamine E. Deze krachtige vitamine kan voornamelijk helpen voor de bescherming van de huid tegen vrije radicalen. Denk bijvoorbeeld aan de zon die schade aan de huid veroorzaakt. Door de schade van de zon kan de huid met rosacea langzamer herstellen. Vandaar is vitamine E een goed ingrediënt voor rosacea. Ook kunnen tekenen van huidveroudering worden voorkomen met vitamine E.

Andere antioxidanten, mineralen, olyfenolen en sterolen in arganolie kunnen ook helpen tegen de klachten die horen bij rosacea.

Is het gebruiken van arganolie tegen rosacea veilig?

Personen die een allergie hebben voor arganolie moeten het logischerwijs vermijden om huidklachten of verergering van rosacea te voorkomen.

Als je arganolie voor de eerste keer wil gebruiken, dan kun je het beste even een klein beetje aanbrengen op de binnenkant van je elleboog en afwachten of er geen vreemde reactie ontstaat.

In overleg met een arts kun je eventueel ervoor kiezen een supplement met arganolie te nemen, zodat je het via je mond kunt innemen.

Waar kun je arganolie aanschaffen?

Er zijn verschillende plekken waar je arganolie kunt kopen. De meeste drogisterijen verkopen huidverzorgingsproducten met arganolie. Daarnaast zijn er genoeg online webshops die producten met arganolie aanbieden.

Ook kun je ervoor kiezen pure arganolie te kopen in plaats van een kant-en klaar huidverzorgingsproduct. Meng vervolgens vijf druppels arganolie, vijf druppels lavendelolie en één druppel tea tree olie en breng het mengsel aan op de rosacea.

Breng arganolie aan op de huid en rosacea voordat je naar bed gaat, omdat je huid ’s nachts het beste kan herstellen.

Bij het kopen van arganolie dien je er op te letten dat het gaat om een 100% pure, koudgeperste variant. De effectiviteit hiervan is namelijk het beste en de kans op bijwerkingen is het kleinst. Tevens moet de arganolie op de juiste manier zijn verpakt en bewaard. Door hoge temperaturen kan de werkzaamheid van arganolie namelijk ook afnemen.

Zelf heb ik goede ervaringen met de “Saramah Marrokaanse 100% pure arganolie“. Deze voldoet aan de gestelde eisen. Naast dat het gebruiken van arganolie kan helpen tegen rosacea, kun je dus ook profiteren van andere voordelen voor de huid, zoals anti-huidverouderingseffecten.

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *