Arganolie tegen psoriasis

Werking en ervaringen

Gemiddelde leestijd: 5 minuten
Arganolie tegen psoriasis

Bij psoriasis ontstaan er klachten op de huid, hoofdhuid en de nagels. Het gebeurt door een overactief immuunsysteem en het rappe tempo waarmee huidcellen zichzelf vernieuwen, terwijl oude huidresten achterblijven en opstapelen. Het gevolg is vaak dat er donkere, jeukende en pijnlijke plekken ontstaan op de huid.

Aangezien het erg vervelend kan zijn om last te hebben van plekken met psoriasis zoeken veel mensen naar behandelingen die de symptomen kunnen helpen verminderen. Een vrij onbekende manier om psoriasis te behandelen, is het gebruiken van arganolie tegen psoriasis. Dit is geen manier om het immuunsysteem te onderdrukken, maar kan mogelijk wel helpen de huidaandoening te beheersen.

Voordat je arganolie gaat gebruiken voor de behandeling van psoriasis dien je eerst een arts te raadplegen. Voor hardnekkige psoriasis geldt ook dat het belangrijk is contact op te nemen met een arts, zodat een beter passende behandeling kan worden aanbevolen.

Helpt arganolie tegen psoriasis?

Arganolie is afkomstig uit het westen van Noord-Afrika. Vooral in Marokko wordt de olie gewonnen, uit de zaden van de Argania spnosa-boom. Sinds duizenden jaren zweren mensen bij de vele voordelen die psoriasis de huid kan bieden.

Naast dat het een kostbare olie is die wordt verwerkt in maaltijden gebruiken anderen mensen het dus voor het verzorgen van de huid. Veel huidverzorgingsmerken hebben dan ook producten ontwikkeld die arganolie bevatten.

In arganolie bevinden zich verschillende voedingstoffen. Denk bijvoorbeeld aan de gunstige vitamine E, squaleen en vetzuren in arganolie. Echter, meer onderzoek moet aantonen of arganolie daadwerkelijk effectief is tegen psoriasis en andere huidaandoeningen.

Er wordt gedacht dat arganolie effectief is bij het behandelen van psoriasis om de volgende redenen:

  • De droge en ruwe huid van psoriasis heeft behoefte aan hydratatie die de vitamine E in arganolie kan bieden
  • De overmatige celvernieuwing kan mogelijk verbeteren door arganolie
  • Ontstekingen, zwelling, roodheid en jeuk kunnen worden tegengegaan door de ontstekingsremmende en antiseptisch eigenschappen van arganolie
  • Antioxidanten in arganolie verbeteren de huibarrière en beschermen de huid tegen invloeden van buitenaf, zoals zonnestralen die klachten van psoriasis kunnen verslechteren

Ook zitten er stoffen, zoals fenolen en polysterolen in arganolie die in verband worden gebracht met voordelen voor de huid.

Naast arganolie zijn er ook andere oliën die gunstige voedingsstoffen, zoals vitamine E bevatten. Mogelijk kan een goedkoper alternatief, zoals olijfolie dus ook helpen psoriasis klachten te verbeteren. Natuurlijk is de werking van arganolie wel uniek.

Ervaringen met arganolie bij mensen met psoriasis

Volgens sommige personen met psoriasis kan arganolie erg effectief zijn in het verlichten van hun klachten. Na het enkele dagen, weken of maanden één of twee keer per dag te gebruiken, zouden de klachten al afnemen.

Houd er rekening mee dat bij sommige mensen een allergische reactie kan ontstaan na het gebruiken van arganolie. In het geval van een allergie voor noten mag je dan ook geen arganolie gebruiken.

Niet iedereen gaat dezelfde ervaringen hebben met arganolie. Voor anderen kan het bijvoorbeeld beter werken te zoeken naar ontspanningstechnieken om stress te beheersen.

Arganolie gebruiken tegen psoriasis

Arganolie is een dragerolie, wat betekent dat het rechtstreeks kan worden gesmeerd op de plekken met psoriasis. Eventueel kun je het mengen met een essentiële olie om van nog meer voordelen voor psoriasis te profiteren.

Persoonlijk ben ik eigenlijk meer fan van officiële huidverzorgingsproducten voor het behandelen van een huidaandoening. Dit is vaak veiliger dan zomaar een arganolie of ander product uit je keuken aan te brengen op je huid.

Hoewel veel huidverzorgingsmerken weten dat arganolie mogelijk voordelig kan zijn voor de huid en dus snel even een product hebben ontwikkeld om de massa te bereiken, is er één merk waar je naar kunt kijken, namelijk “Saramah“. Dit is een 100% pure arganolie met een keurmerk van de EU.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *