Appelazijn tegen eczeem

Dit is waarom appelazijn écht werkt tegen eczeem

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
Appelazijn tegen eczeem

Eczeem is een vervelende, frustrerende en veelvoorkomende huidaandoening. Het kan verschillende klachten opleveren voor de huid, zoals een droge, rode, jeukende of pijnlijke huid en zwelling.

Hoewel er nog geen manier is direct en permanent van eczeem af te komen, kan je verschillende dingen proberen om de symptomen onder controle te houden.

De laatste tijd worden steeds vaker natuurlijke producten en huismiddeltjes gebruikt om van eczeem af te komen, omdat mensen geen hevige bijeffecten willen ervaren van medische behandelingen die worden voorgeschreven door artsen.

Appelazijn is dan ook een veel gebruikt huismiddeltje die wordt ingezet tegen verschillende huidaandoeningen, waaronder eczeem.

Appelazijn of appelciderazijn kan worden gezien als gefermenteerd appelsap. Het heeft een sterke geur en zure smaak. Dankzij de vele enzymen en voedingsstoffen in appelazijn kan het waarschijnlijk helpen tegen eczeem.

Normaal gesproken wordt de huid beschermd door een zure barrière. Bij eczeem is de pH-waarde van de huid verhoogd en werkt de huidbarrière niet goed. Het gevolg is dat er makkelijk vocht uit de huid kan ontsnappen en irriterende stoffen, zoals bacteriën naar binnenkomen. Dankzij het gebruiken van appelazijn tegen eczeem kan de natuurlijke pH-balans van je huid herstellen.

Wat zijn de voordelen van appelazijn voor eczeem?

Hoewel er geen grote onderzoeken zijn gedaan naar het gebruiken van appelazijn tegen eczeem wordt gedacht dat appelazijn wel degelijk een aantal gunstige invloeden kan hebben op eczeem.

Vaak hebben mensen met eczeem een hogere pH-waarde dan mensen zonder eczeem. Wanneer de huid gezond is, dan ligt de pH-waarde onder de 5.

Volgens onderzoekers zou de pH-waarde van de huid invloed uitoefenen op de beschermende huidbarrière en de hydratie van de huid. Ook zou de zuurgraad van de huid een verband hebben met de bacteriële bescherming van je huid.

Door het gebruiken van cosmetische producten kan de pH-waarde van de huid verhogen. Vandaar wordt gedacht dat eczeem kan ontstaan na het gebruiken van zeep. Wassen van de huid met kraanwater schijnt beter te zijn voor iemand met eczeem.

Aangezien appelazijn een mild zuur is, kan het mogelijk helpen bij het herstellen van de natuurlijke pH-waarde van de huid. Daarnaast heeft appelazijn antibacteriële eigenschappen, waardoor mogelijk gisten en eczeem-veroorzakende Staphylococcus aureus bacteriën kunnen worden bestreden.

Ook wordt gedacht dat appelazijn de huid met eczeem kan verzachten.

Bovendien kan appelazijn mogelijk de zwelling en roodheid van eczeem verminderen door zijn ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen.

Hoe kan je appelazijn gebruiken bij eczeem?

Je kunt appelazijn op verschillende manieren gebruiken tegen eczeem, namelijk:

  • Bad: Je lichaam en eczeem plekken een kwartiertje laten onderdompelen in een bad met appelazijn kan een ontspannende manier zijn om te profiteren van de hydraterende en kalmerende voordelen. Simpelweg voeg je 2 kopjes appelazijn toe aan een bad met water van normale temperatuur. Gebruik achteraf een vochtinbrengende crème die geschikt is bij eczeem.
  • Crème: Ook kan appelazijn worden gebruikt als vochtinbrengende crème. Op deze manier kan de huid met eczeem worden gehydrateerd, terwijl de natuurlijke zuurgraad van je huid herstelt. Een goede pH-balans van de huid kan er namelijk voor zorgen dat je huid langer vocht vasthoudt. Voor deze methode gebruik je 1 eetlepel appelazijn met 1/4 kopje kokosolie.
  • Toner: Wegens de antibacteriële en reinigende eigenschappen van appelazijn willen sommigen met het gebruiken als een toner. Je kunt dan ook wat appelazijn aanbrengen op een wattenschijfje en dit smeren op je eczeemn. Gebruik achteraf een vochtinbrengende crème die geschikt is bij eczeem.
  • Plaatselijke eczeem: Voor specifieke eczeem plekken kan je een mengsel maken van 1 kopje warm water en 1 eetlepel appelazijn. Dit mengsel kan je aanbrengen op een stof en deze kan je enkele uren in contact laten komen met je huid, bijvoorbeeld met een plasticfolie. Op deze manier wordt vocht vast gehouden en kunnen bacteriën worden gedood.
  • Hoofdhuid eczeem: Tevens kan appelazijn worden gebruikt als haarolie voor droge, schilferige eczeem plekken op de hoofdhuid. Op de hoofdhuid kan namelijk worden geprofiteerd van dezelfde hydraterende en ontstekingsremmende voordelen van appelazijn als elders op het lichaam.
  • Voeding: Aangezien eczeem en voeding een verband kunnen hebben, kan je overwegen meer vezels en enzymen in je lichaam te krijgen door het toevoegen van appelazijn in je dagelijks voeding. Er bestaan zelfs appelazijn supplementen om je immuunsysteem te versterken.

Wanneer je op zoek bent naar appelazijn voor eczeem, kies dan voor 100% biologische en onbewerkte appelazijn. Bij dit type appelazijn zijn namelijk de goede voedingstoffen bewaard gebleven tijdens het bereiden. Anderzijds is appelazijn uit de supermarkt bewerkt.

Onderstaande appelazijn voldoet aan de eisen en bevelen wij van harte aan.

Appelciderazijn product tegen eczeem

Is appelazijn veilig voor eczeem?

Aangezien het gaat om een natuurlijk middel moet je met een arts praten voordat je appelazijn probeert te gebruiken voor je eczeem of die van je kind of baby. Praat ook met een arts of dermatoloog wanneer eczeem langdurig aanhoudt.

Naast huidirritatie of een allergische reactie zijn er eigenlijk weinig risico’s verbonden aan appelazijn. Het is wel zuur. Daarom mag je het niet overmatig gebruiken. Zorg in ieder geval dat je appelazijn alleen verdund en in kleine hoeveelheden aanbrengt op eczeem.

Om te voorkomen dat een allergische reactie ontstaat op je gezicht kan je een test uitvoeren op een klein gebied van je huid.

Bovendien mogen appelazijn supplementen alleen worden gebruikt na overleg met een arts.

Samenvatting

Veel mensen hebben last van eczeem. Vandaar wordt van alles geprobeerd om van de klachten af te komen, waaronder het gebruiken van huismiddeltjes. Appelazijn is een voorbeeld van een populair huismiddeltje.

Appelazijn schijnt eczeem ten goede te kunnen komen door het herstellen van de zuurgraad van de huid, het bevochtigen van de huid en het bestrijden van bacteriën. Overweeg daarom bijvoorbeeld in een bad met appelazijn te gaan liggen of het te verdunnen met water en dit aan te brengen op je huid.

Voor het gebruiken van appelazijn moet contact op worden genomen met een arts, omdat appelazijn een natuurlijk huismiddeltje is en eigenlijk niet gemaakt is voor de behandeling van eczeem.

Misschien was je hier naar op zoek?

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *