Antibiotica tegen acne

Werking, gevaren en ervaringen

Gemiddelde leestijd: 17 minuten
antibiotica tegen acne

Wanneer je radeloos bent, dan kun je overwegen om antibiotica tegen acne te nemen. Immers, acne is ook gewoon een erg vervelende inflammatoire huidaandoening.

Voordat je deze beslissing neemt, vind ik dat je wel goed op de hoogte moet zijn van de werking, gevaren en ervaringen met betrekking tot antibiotica tegen acne.

Veel mensen krijgen in hun leven wel eens last van acne. De huidaandoening ontstaat doorgaans gedurende de puberteit en blijft vaak tot de eerste jaren na het twintigste levensjaar. Daarna blijven veel mensen zelfs nog last houden.

Vaak wordt acne als een vervelende huidaandoening ervaren omdat de puistjes zichtbaar zijn. Mensen worden er onzeker van en voelen zich aangekeken wanneer zij over straat lopen. Daarnaast kunnen de puistjes ook pijnlijk zijn en littekens veroorzaken.

Er zijn dus genoeg redenen om van de acne af te willen. Maar hoe kom je ervan af?

Er zijn veel verschillende manieren om acne te bestrijden. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een dieet, bepaalde huidverzorgingsmiddelen, natuurlijke bestrijding van binnenuit en nog veel meer. Maar de meest voorkomende, en vaak ook wel de meest effectieve bestrijding van acne is toch wel antibiotica.

Wat is acne precies?

Voordat ik je over het gebruik van antibiotica tegen acne ga vertellen, moet je eigenlijk eerst even weten wat acne precies is.

Veel mensen kennen acne als een huidaandoening met veel puistjes. De huidaandoening gaat niet alleen gepaard met puistjes. Mensen die last hebben van acne hebben vaak ook veel mee-eters, whiteheads en cysten.

Vaak zijn de puisten op diverse plekken geclusterd. De huidaandoening komt veel voor op het gezicht. Maar ook op andere lichaamsdelen kunnen de puistjes ontstaan. Op de rug en de schouderbladen wordt ook acne gevonden.

Deze diverse symptomen ontstaan doordat de follikels in de huid, die bij de haarzakjes zitten, verstopt raken en ontstoken raken. Ze raken verstopt door bijvoorbeeld talg, vuil, dode huidresten en raken ontstoken door de C.acnes-bacteriën.

Als het ware zijn er twee grote oorzaken van acne.

 • De eerste zijn de overactieve talgklieren. Door deze activiteit maakt de huid meer talg aan dan nodig is. Het overtollige talg verstopt de poriën in de huid met als gevolg mee-eters, een onderdeel van acne.
 • De tweede oorzaak van acne is ontsteking door bacteriën. Vaak zijn er lichte tekenen van een ontsteking te zien op de huid vlak voordat een puistje ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan een rood pijnlijk bultje.

Bij de meeste gevallen van acne zijn beide oorzaken aanwezig. De follikel raken verstopt en vervolgens ontstoken. Met bepaalde antibiotica kunnen deze oorzaken worden aangepakt.

Wil je snel je puistjes verminderen?

Ontdek de echte onderliggende oorzaken in plaats van symptomen te bestrijden

Ja! Ik wil van mijn puistjes af!

Wat is antibiotica tegen acne?

Antibiotica is een middel dat alleen verkrijgbaar is via de huisarts of de dermatoloog door een recept te krijgen. Het is een overkoepelende term voor verschillende geneesmiddelen. Deze geneesmiddelen worden ook wel eens antibacteriële middelen genoemd.

De middelen zijn namelijk vaak bedoeld om bacteriën, zoals acne-veroorzakende bacteriën te bestrijden. Dit doen ze door de groei van bepaalde bacteriën te vertragen. Ook kunnen ze bacteriën helemaal vernietigen. Tevens helpen antibiotica ontstekingen af te remmen. Meestal worden antibiotica voorgeschreven wanneer je last hebt van een infectie. Ze zijn echter niet geschikt om virale infecties te laten verdwijnen.

Ondanks dat acne vaak niet wordt veroorzaakt door een infectie is het wel mogelijk om deze huidaandoening te verminderen met behulp van antibiotica.

Voornamelijk de diepe, onderhuidse en pijnlijke puistjes zijn te bestrijden met antibiotica. Dit komt doordat zij de groei van C.acnes-bacteriën (Cutibacterium acnes) kunnen vertragen en deze bacteriën ook kunnen vernietigen. C.acnes-bacteriën zijn de bacteriën die acne veroorzaken of de ontstekingen die behoren tot acne verergeren.

De soorten antibiotica die vaak worden voorgeschreven bij acne zijn doxycycline, erytromycine, tretinoïne en clindamycine. Echter, er zijn meerdere soorten antibiotica mogelijk bij de behandeling van acne.

Antibiotica tegen acne verschijnen in de volgende vormen:

 • Pillen
 • Tabletten
 • Kuren
 • Zalven
 • Crèmes
 • Gels
 • Lotions

Wanneer je antibiotica gebruikt of voorgeschreven krijgt is het altijd belangrijk om het advies van je huisarts op te volgen. Neem altijd de juiste dosering voor de voorgeschreven tijdsperiode. Te veel antibiotica gebruiken kan leiden tot andere problemen.

Waarom je antibiotica kunt proberen tegen acne

Zoals al eerder genoemd hebben antibiotica een effectieve werking tegen de bacterie welke ontstekingen bij acne veroorzaakt.

Door de ontstekingen te remmen zal de acne overal op het lichaam flink verminderen. De antibiotica zijn ook in staat tot het doden van de bacteriën die acne veroorzaken waardoor de hoeveelheid acne afneemt.

Daarnaast kunnen antibiotica ook de productie van pro-inflammatoire signaalmoleculen laten afnemen. Wanneer je minder signaalmoleculen hebt, kan het zijn dat de acne minder snel terugkeert en de huid dus voor een langere tijd mooi en glad blijft.

Antibiotica hebben op nog een andere manier invloed op acne. De stoffen die verwerkt zitten in diverse antibiotica kunnen ook de matrixmetalloproteases remmen. Deze matrix is bij mensen vaak overactief en zorgt voor een overmatige talgproductie.

Door de overactieve afbraakenzymen te remmen neemt de talgproductie af en raken minder follikels verstopt. Hierdoor zal het ontstaan van nieuwe acne voorkomen worden. Wanneer de huid deze nieuwe niveaus voor talgproductie een tijd gewend is en de medicatie stopt, dan is de kans groot dat het effect nog even doorwerkt. Dit zorgt ervoor dat de huid ook minder acne vertoont wanneer de medicatie niet meer wordt genomen.

Hoe antibiotica kan werken tegen jouw acne

Wat voor effect antibiotica precies heeft op de acne is afhankelijk van een aantal factoren.

 • Zo is het belangrijk om te kijken naar het soort acne. Vaak kan een huisarts hier snel een oordeel over geven. Ook komen er vaak meerdere soorten acne en puistjes voor bij één persoon.
 • Daarnaast beïnvloedt de intensiteit van de acne ook de werking van de antibiotica.
 • En als laatste is het soort antibiotica dat je voorgeschreven krijgt en de bijbehorende dosis ook bepalend voor de invloed op de puistjes.

Wanneer je antibiotica (of andere medicatie) voorgeschreven krijgt is het altijd belangrijk dat jij je houdt aan de voorgeschreven dosis en duur om andere gezondheidsproblemen te voorkomen.

De gevaren van antibiotica tegen acne

Veel mensen die last ondervinden van acne zullen wel eens of regelmatig antibiotica voorgeschreven krijgen.

Echter, het is belangrijk dat je niet te veel antibiotica neemt.

Wanneer je te veel of te vaak antibiotica gebruikt dan ontwikkel je een antibioticaresistentie. Dit is zeer ongewenst omdat antibiotica dan niet meer werken wanneer je last hebt van een levensbedreigende ziekte of moet herstellen van een heftige infectie. Ook zal je immuun worden voor de acne-veroorzakende bacterie, waardoor antibiotica geen effect meer heeft.

Volgens dermatoloog Amy Kassouf moet je antibiotica tegen acne niet langer gebruiken dan een aaneengesloten periode van twee of drie maanden.

Houd ook rekening met andere gevaren die horen bij antibiotica. Deze geneesmiddelen staan immers bekend om hun vele bijwerkingen. Vraag altijd een arts naar de bijwerkingen, of jij wel gezond genoeg bent en in de juiste periode van je leven zit om antibiotica te mogen gebruiken. Vaak mag het bijvoorbeeld niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap. Ook mogen antibiotische pillen en zalven niet door elkaar heen worden gebruikt.

Enkele van de vele mogelijke bijwerkingen van antibiotica zijn:

 • Droge huid
 • Jeukerig en branderig gevoel
 • Maag- en darmklachten
 • Verhoogd cholesterol
 • Spierzwakte
 • Reuk- en smaakstoornissen
 • Bloedafwijkingen
 • Geboorteafwijkingen
 • Depressiviteit

Jij hoeft natuurlijk niet last te krijgen van al deze bijwerkingen, maar er bestaat wel een kans. De exacte bijwerkingen verschillen ook per antibiotica.

De meeste acne patiënten die beginnen met aan antibioticakuur zullen enkel milde bijwerkingen, zoals een uitgedroogde huid ervaren.

Houd de bijwerkingen wel in gedachten bij het maken van je beslissing. Heb je écht alles geprobeerd tegen acne?

Wil je snel je acne verminderen?

Ontdek de echte onderliggende oorzaken in plaats van symptomen te bestrijden

Ja! Ik wil van mijn puistjes af!

Antibiotica is niet het laatste redmiddel

Misschien heb je wel eens acne gehad en hiervoor antibiotica gekregen. Dan zal je vast wel hebben gemerkt dat de acne verminderd of zelfs een tijdje verdwenen is.

Echter, het kan maar zo zijn dat de acne inmiddels weer is teruggekeerd of dat deze in de toekomst weer terugkeert. Dit laat al wel zien dat antibiotica niet altijd het redmiddel vormen voor acne.

Antibiotica vormen niet het redmiddel tegen acne, omdat deze huidaandoening veel verschillende oorzaken heeft. De meeste antibiotica kunnen slechts inspelen op enkele van deze oorzaken.

Stel bijvoorbeeld dat hygiëne een oorzaak is voor jouw acne, dan is antibiotica slechts een tijdelijke oplossing om de bacteriën te bestrijden. Ook de olieproductie van de huid moet je na het gebruik van antibiotica blijven onderhouden met behulp van andere huidverzorgingsproducten.

Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor je:

 • Darmen
 • Gifstoffen
 • Hormonen
 • Voedingspatroon
 • Immuunsysteem

Antibiotica helpen dus tijdelijk om de symptomen van acne te verminderen. Maar het biedt niet altijd een oplossing voor de lange termijn.

Wanneer personen niet voldoende reageren op antibiotica wordt er vaak als “laatste redmiddel” voor roaccutane gekozen. Maar ook hier geven veel patiënten in hun ervaringen aan aan dat de effecten slechts tijdelijk zijn en de bijwerkingen heel heftig zijn.

Soms wordt gedacht dat acne genetisch bepaald is. Dit is ook enigzins waar. Echter, je kunt de genen zich wel anders laten gedragen. Je hoeft dus niet altijd antibiotica te gebruiken als je last hebt van acne door je genen.

Tips voor antibiotica bij acne

Gelukkig zijn er een aantal tips die jij kunt toepassen om het gebruik van antibiotica in te perken zonder dat je acne weer flink toeneemt.

 • Als eerste is het belangrijk om de antibiotica te gebruiken zoals voorgeschreven. Wordt de acne in het begin van de kuur erger? Ga dan geen extra pillen nemen! Dit kan namelijk ontzettend schadelijk zijn voor de gezondheid op zowel korte als lange termijn. Gebruik de antibiotica zoals voorgeschreven en op de voorgeschreven tijden. Consistent gebruik zoals geadviseerd door de arts is de meest effectieve manier om acne symptomen te bestrijden met antibiotica. Wil je toch een andere acnebehandeling, zoals benzoylperoxide combineren? Overleg dit dan altijd eerst met je zorgverlener.
 • Naast het juist gebruiken van antibiotica is het ook belangrijk dat jij je routine van je gezichtsverzorging eens onder de loep neemt. Immers, als de kuur van antibiotica afgelopen is dan zijn de gezichtsverzorgingsproducten een belangrijk onderdeel dat uitbraken kunnen voorkomen. Kijk goed naar de producten die je gebruikt en de ingrediënten die er in verwerkt zitten. Weet je niet goed waar je op moet letten of wat je moet gebruiken? Schakel dan de hulp in van een dermatoloog. Ook de manier van huidverzorging is belangrijk. Wees zacht voor de huid en probeer niet te veel te schrobben en te scrubben. Dit zal de acne verergeren.
 • Wanneer je last hebt van acne is het sowieso verstandig om hulp van een dermatoloog in te schakelen. Hij of zij kan je helpen om een goede gezichtsverzorgingsroutine te verkrijgen. Op die manier verminder je de kans op acne in de toekomst. Voor een optimale verzorging en bestrijding van acne is het belangrijk dat je de routine blijft behouden. Wanneer de antibioticakuur is afgelopen en wanneer de afspraken met de dermatoloog niet meer vervolgd worden ben je zelf verantwoordelijk voor de verzorging van je huid. Je zult zien dat je huid glad blijft op het moment dat je alle tips blijft toepassen. Je zult dan ook geen antibiotica meer nodig hebben in de toekomst en op die manier ook geen antibioticaresistentie ontwikkelen.

Antibiotica kunnen dus op verschillende manieren bijdragen aan de behandeling van acne. Echter, ze vormen niet altijd een redmiddel. Voor een effectieve behandeling van acne is een combinatie van onder andere bovenstaande factoren gewenst.

Zijn de ervaringen met antibiotica positief of negatief?

Ervaringen van antibiotica gebruikers kunnen je een beter idee geven over het effect op acne. Waarschijnlijk heb je al veel gehad aan de verkregen informatie. Toch is het begrijpelijk dat je benieuwd bent naar mensen die een kuur hebben gebruikt tegen hun acne. Hierbij kun je denken aan antibiotica, zoals clinadamycine, erytomycine en tetracycline. Neem dat vooral mee als je straks je keuze maakt om antibiotica tegen acne te gebruiken.

De ervaringen met antibiotica zijn zowel positief als negatief. Niet iedereen behaalt dus de gewenste effecten. Ook hebben veel personen last gehad van heftige bijwerkingen. Zij waarschuwen anderen dan ook om vooral niet aan een antibioticakuur te beginnen.

De verveeldheid van de ervaringen is goed te begrijpen. Bij sommigen wordt acne namelijk veroorzaakt door bacteriën, waardoor antibiotica een groot effect kunnen hebben. Andere patiënten hebben last van acne door bijvoorbeeld hun hormonen. Zij hebben minder baat bij antibiotica.

Als we kijken naar de ervaringen dan is het een goed idee om te bedenken wat bij jou de oorzaak is van je acne. Mocht jij bijvoorbeeld gezond zijn, een gezond voedingspatroon hebben, voldoende voedingstoffen binnenkrijgen, gezonde darmen hebben en geen hormonale problemen hebben, dan kan antibiotica een goede oplossing zijn.

Acne behandelen zonder antibiotica met de Leven Zonder Acne Methode

Antibiotica zijn dus vaak niet de definitieve oplossing voor de behandeling van acne. Echter, ze kunnen wel een flinke bijdrage leveren in het verminderen van de symptomen ervan.

Om antibioticaresistentie te voorkomen is het belangrijk dat je niet te lang en te vaak antibiotica gebruikt voor je acne. Ook dien je rekening te houden met de bijwerkingen. Zorg dus dat je jezelf goed laat informeren door je huisarts of dermatoloog.

Mocht je na het lezen van dit artikel denken dat jouw acne misschien wordt veroorzaakt door je voedingspatroon, gifstoffen, darmen of andere onderliggende oorzaken, dan kun je via de onderstaande knop meer informatie krijgen over “Leven Zonder Acne”.

Je krijgt dan ook gelijk een huidverzorgingsroutine die volledig is afgestemd op jouw huidtype.

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode om snel van puistjes af te komen

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af
Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *