Amandelolie voor het gezicht en de huid

Voordelen en gebruiken van amandelolie

Gemiddelde leestijd: 15 minuten
Amandelolie voor gezicht

Soms vindt er plotseling een hype plaats in de huidverzorgingswereld. Vandaag de dag is amandelolie dan ook erg populair. Aangezien amandelen vol zitten met vitamines, mineralen en gezonde zuren worden de noten eigenlijk al duizenden jaren gebruikt om de huid en het haar gezond te houden.

Amandelen zijn één van de gezondste noten om te eten. Van amandelen kan ook amandelolie worden gemaakt, zodat het kan worden aangebracht op het gezicht en de huid. De verschillende antioxidanten en stoffen in amandelolie kunnen er namelijk voor zorgen dat de huid er gezonder uit komt te zien en wordt beschermt tegen huidveroudering. Ook worden weleens huidaandoeningen, zoals acne en eczeem behandeld met amandelolie. Amandelolie is dan ook een heel populair ingrediënt in huidverzorgingsproducten.

In dit artikel ga ik je vertellen welke voordelen amandelolie kan bieden voor het gezicht en de huid. Daarnaast ga je ontdekken hoe je zelf amandelolie kunt gebruiken voor het verzorgen van je gezicht en welke risico’s hiermee gepaard gaan.

Houd er wel rekening mee dat er nog niet veel onderzoeken zijn gedaan naar de voordelen van amandelolie voor de huid. Je kunt daarom een arts raadplegen om te bespreken of amandelolie wel geschikt is voor je specifieke huidtype.

Wat is amandelolie?

Amandelolie wordt gewonnen uit de zaden van de amandelboom, ook wel Prunus dulcis genoemd. Amandelbomen groeien voornamelijk in Azië.

De zaden van de amandelboom moeten koud worden geperst of gemalen om een zo werkzaam mogelijk en 100% pure amandelolie te verkrijgen.

Er bestaat bittere en zoete amandelolie. De bittere amandelolie heeft een sterkere geur. Zoete amandelolie wordt gemaakt van zoete amandelen en dit type wordt gebruikt in huidverzorgingsproducten.

Aangezien er veel antioxidanten en gezonde zuren zitten in zoete amandelolie wordt het bijvoorbeeld gebruikt om de gezondheid van de huid op het gezicht en de rest van het lichaam te verbeteren.

Wat zijn de voordelen van amandelolie voor de huid en het gezicht?

Door de antioxiderende, ontstekingsremmende en andere eigenschappen van amandelolie kan het worden gebruikt voor veel zaken. Het wordt bijvoorbeeld soms in een smoothie of maaltijd verwerkt om te profiteren van de voordelen voor het lichaam. Anderzijds smeren mensen dagelijks wat amandelolie rechtstreeks op hun huid.

Je kunt ervoor kiezen pure amandelolie te kopen in een winkel of webshop. Ook wordt amandelolie gebruikt in kant-en-klare huidverzorgingsproducten. Er worden bijvoorbeeld (lichaams)zepen, gezichtscrèmes, lotions, lippenbalsems, serums, make-up removers en gezichtsreinigers gemaakt van amandelolie. De verzachtende en beschermende werking van amandelolie maakt het zelfs een geschikt ingrediënt in babyhuidverzorging.

Amandelolie trekt waarschijnlijk niet diep in de huid, dus het kan voornamelijk effect hebben op de bovenste huidlagen.

Ook kan amandelolie makkelijk worden uitgesmeerd over de huid, waardoor het een populair product is geworden in massagesalons.

Hieronder bespreek ik de verschillende stoffen in amandelolie die mogelijk effectief kunnen zijn voor de gezondheid van de huid en het gezicht.

Vitamine A

In amandelolie zit onder andere vitamine A. Deze soort vitamine kan helpen je gezicht een gezondere blik te geven.

Vitamine A is gunstig voor de huid in het algemeen, maar ook tegen acne en andere huidaandoeningen. Het kan namelijk bijdragen aan een betere aanmaak van huidcellen en het gehydrateerd houden van de bovenste huidlagen. Ook zou vitamine A in amandelolie de zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpels kunnen verminderen.

Vitamine D

Een andere stof in amandelolie is vitamine D. Wanneer er onvoldoende vitamine D in het lichaam aanwezig is, kan de huid uitdrogen en kunnen wonden minder snel genezen.

Wanneer vitamine D rechtstreeks wordt aangebracht op de huid zou het kunnen werken tegen roodheid, ontstekingen en bacteriële overgroei. Het kan dus worden gezien als een kalmerende vitamine voor de huid.

Vitamine E

Vitamine E in amandelolie kan ook effectief zijn voor de huid. Het belangrijkste doel van vitamine E is het bestrijden van vrije radicalen. Denk bij vrije radicalen bijvoorbeeld aan sigarettenrook en de zon die de huidcellen kunnen beschadigen, littekens verergeren of de huid vroegtijdig ouder laten kijken.

Vitamine K

Veel mensen weten dit niet, omdat deze vitamine nog vrij onbekend is, maar toch speelt vitamine K wel degelijk een grote rol in het gezond houden van je huid.

Er wordt bijvoorbeeld gedacht dat vitamine K in amandelolie kan helpen littekens, striae, spataderen, gezwollen ogen en roodheid minder zichtbaar te maken.

Mineralen

Tevens bevinden zich een aantal mineralen in amandelolie, waarvan de belangrijkste magnesium, calcium, potassium en zink zijn. Zink wordt bijvoorbeeld in verband gebracht met een verbetering van acne door bacteriën te bestrijden en de ophoping van talg en dode huidcellen tegen te gaan. Magnesium is bijvoorbeeld gunstig voor roos, een droge huid en schilfers door een ophoping van calcium op de huid te voorkomen.

Zuren

Bovendien zitten in amandelolie een aantal gezonde zuren. Denk bijvoorbeeld aan linolzuur en omega-6-vetzuren. Deze zuren kunnen bijdragen aan een gezondere huid en een betere hydratatie van de huid. Daarnaast kan de barrière van de huid worden hersteld en versterkt, waardoor deze beter water vast kan houden en minder gevoelig wordt voor bacteriën of invloeden van buitenaf.

Amandelolie op gezicht door mineralen en vitamines
De mineralen, vitamines en zuren in amandelolie kunnen gunstig zijn voor je huid

Kan amandelolie effectief zijn tegen specifieke huidproblemen en huidaandoeningen?

De vochtinbrengende en verzachtende eigenschappen voor de huid zorgen ervoor dat amandelolie wordt gebruikt in veel soorten huidverzorgingsproducten. Sommigen mensen houden bijvoorbeeld van de mooie teint die ze krijgen van een gezichtscrème met amandelolie.

Zelfs mensen met een zeer gevoelige huid kunnen baat hebben bij een product met amandelolie. De olie bevat namelijk geen irriterende ingrediënten, verstopt de poriën niet en is erg zacht voor de gevoeligere huid van het gezicht.

Mogelijk kan amandelolie effectief zijn tegen de volgende huidaandoeningen:

Aangezien er bijvoorbeeld gezichtscrèmes, lichaamscrèmes en handcrèmes zijn die zoete amandelolie bevatten, kunnen specifieke plekken van de onzuivere huid worden behandeld. Gebruik bijvoorbeeld een handcrème met amandelolie voor de eczeem op je handen. Symptomen van eczeem, zoals een brandende, prikkende, gebarsten, rode of jeukende huid zouden dan kunnen afnemen, omdat de huidbarrière verbetert en er meer vocht wordt vastgehouden in de huid. Voor acne kun je ook een crème met amandelolie gebruiken om ontstekingen en roodheid tegen te gaan, omdat het hydraterende en antibacteriële effecten kan hebben.

Andere huidproblemen die mogelijk zouden kunnen verbeteren door het gebruiken van amandelolie zijn:

  • Littekens: Er is meer bewijs nodig om te concluderen of amandelolie effectief kan werken bij het voorkomen van littekens en behandelen van littekenweefsels. Toch geven sommigen mensen aan dat hun huid gladder wordt, acnelittekens verminderen en ondiepe littekens verminderen door de olie.
  • Striae en striemen: Sommigen mensen krijgen last van striae of striemen. Denk bijvoorbeeld aan vrouwen na de zwangerschap. Mogelijk zouden striemen kunnen verbeteren en zou de huid kunnen verstevigen door dagelijks wat amandelolie aan te brengen.
  • Zonschade: Een natuurlijk product dat veel mensen gebruiken als zij te lang in de zon zijn geweest is aloë vera. Echter, er is aangetoond dat amandelolie kan helpen bij het voorkomen en verbeteren van schade door de zon.
  • Wallen en kringen onder de ogen: Dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen van amandelolie kan het mogelijk helpen wallen, donkere plekken en zwellingen zichtbaar te verminderen.
Amandelolie tegen huidaandoeningen
Amandelolie kan waarschijnlijk werkzaam zijn tegen huidaandoeningen en huidproblemen, zoals acne, huidveroudering, rimpels, littekens en striemen

Wat zijn goede huidverzorgingsproducten met amandelolie?

Amandelolie kun je kopen als een pure olie in de winkel, zoals de Kruidvat en Etos of in een webwinkel, zoals bol.com.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat echter uit naar huidverzorgingsproducten met amandelolie. Deze producten zijn namelijk speciaal gemaakt om aan te mogen brengen op de huid. Je weet dan dus in ieder geval dat je niet het verkeerde type amandelolie aanbrengt op je huid. Dit lijkt me immers geen pretje voor de gevoeligere delen van je gezicht.

Je kunt eens kijken naar de zoete amandeloliën van de merken “Butterfly Oil” en “Qure Natural Oil“. Deze zijn 100% natuurlijk en koudgeperst, waardoor er waarschijnlijk geen huidirritaties ontstaan en de gunstige eigenschappen niet verloren zijn gegaan bij het bereidingsproces van de oliën.

Wanneer je een huidproduct met amandelolie wil gebruiken om je huid te hydrateren en droge plekken tegen te gaan, dan kun je het beste ’s avonds wat van de olie op je huid aanbrengen. In de nacht is je huid namelijk beter doorlaatbaar.

Is amandelolie veilig voor het gezicht?

Amandelolie is één van de drageroliën. Een essentiële olie, zoals tea tree olie wordt gemend met een dragerolie, zoals amandelolie om de olie te verdunnen en dieper in de huid te kunnen brengen. Aangezien amandelolie een dragerolie is, hoeft deze niet te worden gemend en kan het dus rechtstreeks en dagelijks worden aangebracht op de huid.

De meeste mensen zullen geen huidirritatie of andere problemen ondervinden na het gebruiken van zoete amandelolie op hun huid of gezicht. Als je echter een allergie voor amandelen hebt of een notenallergie in het algemeen, dan moet je het eten of aanbrengen van amandelolie vermijden om een allergische reactie te voorkomen. Ook is het niet bekend of amandelolie veilig is voor zwangere vrouwen, daarom raad ik je aan de olie in deze periode te vermijden.

Aan personen die de eerste keer amandelolie willen aanbrengen op hun huid, wordt aangeraden het eerst te testen op een ander stukje huid dan het gezicht. Smeer bijvoorbeeld eerst wat amandelolie op de binnenkant van je elleboog of pols. Als na enkele uren geen vreemde reactie ontstaat, dan kun je het waarschijnlijk veilig aanbrengen op je gezicht.

Conclusie

Sinds al een lange tijd gebruiken mensen amandelolie om te profiteren van de voordelen voor het gezicht en de huid. Denk bijvoorbeeld aan de antioxiderende, ontstekingsremmende, verzachtende en antibacteriële eigenschappen van amandelolie die de gezondheid van de huid ten goede kunnen komen. Meer onderzoek moet echter aantonen of dit allemaal écht waar is.

Alle huidtypen kunnen baat hebben bij amandelolie, maar je moet de olie vermijden als je een allergie hebt voor amandelen of noten. Ook kun je beter even een pleistertest doen als je voor het eerst pure amandelolie of een officieel huidverzorgingsproduct met amandelolie op je gezicht wil aanbrengen.

Kortom, amandelolie kan veel voordelen bieden voor iemand die zijn of haar huid wil beschermen en zolang mogelijk gezond wil houden. Mensen met eczeem of acne kunnen amandelolie ook inzetten als een behandeling.

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Anderen bekeken ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *