
Eczeem is een huidaandoening die gepaard gaat met uiterlijke en mentale klachten. Om deze redenen is het verstandig de klachten serieus te nemen en te zoeken naar oplossingen. Hierbij dien je te begrijpen dat het even kan duren voordat je de juiste, effectieve producten hebt gevonden die daadwerkelijk een effect hebben op eczeem.
Wegens bijvoorbeeld de hydraterende eigenschappen van amandelolie wordt gedacht dat enkele huidaandoeningen er baat bij kunnen hebben. Er wordt dan ook gedacht dat amandelolie werkzaam is tegen eczeem. Hierdoor spelen veel bedrijven in op de vraag in de markt en ontwikkelen crèmes en shampoos met amandelolie. Deze bedrijven en crèmes zijn niet allemaal te vertrouwen.
In deze blog vertel ik je meer over de behandeling van eczeem met amandelolie. Wanneer je na het lezen van dit artikel de amandelolie zelf wil gebruiken om eczeem te behandelen, moet je altijd eerst een arts raadplegen om de kans op bijwerkingen in jouw situatie te bespreken.
Inhoudsopgave
Helpt amandelolie écht tegen eczeem?
Amandelolie kan verschijnen als twee soorten, namelijk bitter en zoet. De zoete variant wordt aangeraden voor de huid. De oliën worden gemaakt van de amandelboom (Prunus dulcis) die groeit in bergachtige gebieden. Amandelen zijn eigenlijk de noten van de amandelboom.
Amandelnoten worden geperst of gemalen om er amandelolie van te maken. Voor het gebruiken van amandelolie op de huid is het belangrijk dat deze koudgeperst is, omdat er dan geen hoge temperaturen of oplosmiddelen zijn gebruikt. Door amandelolie te bereiden met hoge temperaturen kunnen effecten verloren gaan.
Waarschijnlijk kan amandelolie niet diep in de huid binnendringen. De stoffen in amandelolie zijn dus voornamelijk werkzaam dichtbij het huidoppervlak.
Mogelijk heeft amandelolie de volgende eigenschappen voor eczeem:
- Antioxiderend: De antioxiderende eigenschappen van amandelolie kunnen de huidbarrière versterken en de huid dus beschermen tegen invloeden die de huid met eczeem onzuiverder maken
- Vochtinbrengend: De vochtinbrengende eigenschappen van amandelolie kunnen de droge en ruwe huid van eczeem ten goede komen door de huid te hydrateren en vocht vast te houden in de huid, dit helpt tevens tegen jeuk
- Ontstekingsremmend: De ontstekingsremmende eigenschappen van amandelolie kunnen mogelijke klachten van eczeem, zoals ontsteking, zwelling, jeuk en roodheid laten afnemen
- Antibacterieel: De antibacteriële eigenschappen van amandelolie kunnen mogelijk helpen de eczeem-veroorzakende bacterie Staphylococcus aureus tegen te gaan
- Zonbeschermend: De lichte zonbeschermende eigenschappen van amandelolie kunnen mogelijk de huid lichtjes beschermen tegen de zon, waardoor de huid met eczeem niet verergerd, maar amandelolie is geen krachtige zonbescherming
Dankzij voedingsstoffen, zoals vitamine A, B en E, onverzadigde vetten, oliezuur en linolzuur in amandelolie worden de effecten gerealiseerd. Bekijk de blog “amandelolie voor het gezicht en de huid” voor een compleet overzicht.
Bovendien zou amandelolie gunstig kunnen zijn voor de werking van het immuunsysteem. Dit zou dan betekenen dat het immuunsysteem minder snel reageert op invloeden die eigenlijk geen groot gevaar zijn voor je lichaam.
Houd er rekening mee dat er nog onvoldoende bewijsstukken zijn verzameld om er zeker van te kunnen zijn dat al deze eigenschappen daadwerkelijk horen bij amandelolie. In enkele onderzoeken is aangetoond dat zoete of geraffineerde amandelolie inderdaad effectief kan zijn tegen eczeem, maar er is dus meer onderzoek nodig.
Hoe gebruik je amandelolie om eczeem te behandelen?
Zoete amandelolie is een dragerolie. Normaal worden essentiële oliën gemengd met een dragerolie om het te verdunnen, maar amandelolie kan dus rechtstreeks worden aangebracht op de huid.
Voordat je amandelolie aanbrengt op de huid, moet je het wel even aanbrengen op een klein gebied, zodat je jezelf kunt controleren op bijwerkingen. Wacht vervolgens enkele dagen af om te kijken of er een vreemde reactie op je huid ontstaat.
Je kunt bijvoorbeeld wat amandelolie nemen in je vingertoppen om het op te warmen en aan te brengen op de plekken met eczeem. Andere mensen kiezen ervoor om zelf een gezichtsmasker of bodyscrub te maken van amandelolie.
Het gebruiken van een natuurlijk middel tegen een huidaandoening, zoals eczeem moet eerst worden overlegd met een arts. Soms mag amandelolie niet worden gebruikt. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer je een allergie hebt voor noten of een bestanddeel in amandelolie. Immers, veel mensen met eczeem hebben een allergie. Ook wordt het afgeraden amandelolie te gebruiken tijdens de zwangerschap.
Zelf een huidverzorgingsproduct met amandelolie gebruiken tegen eczeem
Bovendien wil ik meegeven dat ik het zelf veiliger vind om een officieel huidverzorgingsproduct tegen eczeem te gebruiken in plaats van amandelolie uit je keukenkastje te gebruiken. Immers, amandelolie is natuurlijk niet specifiek bedoeld om op de huid aan te brengen, en een huidverzorgingsproduct met amandelolie is dat wel.
Kijk bijvoorbeeld eens naar het krachtige huidverzorgingsproduct met amandelolie van “Berivita“. Zij bieden een koudgeperste, zoete amandelolie aan. De olie is 100% natuurlijk en puur. Het ziet eruit als een gele olie die neutraal ruikt. Ik vind zelf dat het naar de natuur ruikt, en dat bedoel ik dan positief.
De olie kan worden gebruikt door mensen met alle huidtypen. Mensen met eczeem op de huid kunnen er ook baat bij hebben, want er zitten bijvoorbeeld geen parabenen of parfum in. Het is niet vet en trekt snel in waardoor de droge plekken op de huid met eczeem snel kunnen worden tegengegaan.
Probeer eens wat amandelolie op de eczeem aan te brengen. Het beste tijdstip hiervoor is direct na het douchen op een nog iets vochtige huid om de huid optimaal te hydrateren.