Aloë vera en rosacea

Het overwegen waard?

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
Aloë vera en rosacea

Het behandelen van huidproblemen met natuurlijke producten wordt steeds populairder. Mensen vinden het veelal fijner natuurlijke producten te proberen, omdat deze vaak minder bijwerkingen hebben dan de medicijnen en zalven van artsen.

Logischerwijs is het bij hardnekkige huidaandoeningen raadzaam een medisch advies te vragen aan een arts, maar soms kan er wel degelijk een verlichting van de klachten plaatsvinden op een natuurlijke manier.

Rosacea is een voorbeeld van een huidaandoening waar veel natuurlijke ingrediënten en producten voor kunnen worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de aloë vera plant. Dit eenvoudig te verzorgen plantje is erg populair en staat bij veel mensen in huis.

Het huismiddeltje aloë vera zou meerdere voordelen kunnen bieden voor de behandeling van rosacea. Om precies te zijn wordt de gel uit de bladeren van de aloë vera plant gebruikt om zijn eigenschappen. In deze blog ga ik je meer vertellen over het behandelen van rosacea met aloë vera.

Wat is rosacea?

Rosacea is een aandoening van de huid die vaker voorkomt bij vrouwen dan mannen. Het gaat gepaard met verschillende klachten. Denk bijvoorbeeld aan blozen, ontstekingen, een rode huid en de vorming van bultjes die kunnen lijken op puistjes. Soms kunnen er ook rode en jeukende ogen ontstaan. Een ander woord hiervoor is oculaire rosacea.

Meestal worden de wangen, neus, voorhoofd en kin slachtoffer van rosacea. Dit wil niet zeggen dat het niet ook op andere plekken van het lichaam kan ontstaan. Denk dus bijvoorbeeld ook aan de nek, rug en borst die vatbaar kunnen zijn voor rosacea.

Een gedeelte van de rosacea patiënten kiest ervoor heftige medicijnen van artsen of bewerkte huidverzorgingsproducten van fabrikanten te gebruiken. Sommige van deze producten kunnen echter averechtse effecten geven op de huid door de gebruikte harde ingrediënten of conserveermiddelen. Daarom kiezen steeds meer mensen voor het natuurlijk behandelen van rosacea.

De werking van aloë vera voor rosacea

De stekelige aloë vera plant wordt al vele eeuwen gebruikt voor verschillende medische doeleinden. Veel mensen zullen bijvoorbeeld weleens hebben geprobeerd hun verbrande huid door de zon te behandelen met aloë vera. Ikzelf heb aloë vera met succes gebruikt tegen mijn kleine littekens.

Ook zou aloë vera dus mogelijk effectief kunnen zijn tegen huidaandoeningen, zoals psoriasis, acne en rosacea. Er moet wel meer wetenschappelijk onderzoek worden uitgevoerd om hier zeker van te mogen zijn.

Aloë vera gel en sap kan mogelijk verschillende effecten hebben op rosacea. Hieronder zet ik ze voor je op een rijtje:

  • Het verminderen van ontstekingen en roodheid door de huid te kalmeren
  • Het verminderen van rosacea klachten en de kans op infecties door bacteriën te bestrijden
  • Het hydrateren van de huid waardoor mensen met rosacea minder last zullen hebben van een droge huid
  • Het beschermen van de huid door een barrière te vormen op de huid
  • Het verminderen van pijn, jeuk en een branderig gevoel, omdat het licht verdovend en verkoelend werkt

De hiervoor genoemde eigenschappen van aloë vera zijn het belangrijkst voor rosacea. Hier houdt het echter niet bij op. Zo kan aloë vera ook gunstig zijn de huid te beschermen tegen vrije radicalen, die de huid langzamer laten genezen. Ook kan de huidcel vernieuwing verbeteren, waardoor er minder poriën zullen verstoppen en de huid er gezonder uitziet. Bovendien zou aloë vera helpen bij het genezingsproces van wonden. Daarom gebruiken mensen het ook om een verbrande huid door de zon te kalmeren. Tevens zou aloë vera mogelijk effectief zijn voor mensen die littekens hebben gekregen door rosacea.

De effecten worden bereikt door de gel in aloë vera. Er zitten bijvoorbeeld gunstige vitamines, mineralen, vetzuren en enzymen in.

Hoe kun je aloë vera gebruiken voor rosacea?

Veel mensen hebben thuis al een aloë vera plantje staan. Als dit ook voor jou geldt, dan kun je deze gebruiken om de rosacea te behandelen. Het behandelen van rosacea met aloë vera is eenvoudig.

Om te beginnen scheur je een blad van de aloë vera plant. Deze kun je opensnijden om het werkzame gedeelte, de gel, eruit te halen. De gel kun je vervolgens aanbrengen op de plekken van je rosacea. Na het even in te laten trekken, kun je het weer van de huid af wassen. Eventueel kun je het ook laten zitten en een vochtinbrengende crème eroverheen aanbrengen.

Het voordeel van aloë vera ten opzichte van veel crèmes is dat het snel in de huid trekt en geen zichtbare laag achterlaat.

Tevens zou je een kant-en-klare crème of gel uit een winkel of webshop kunnen gebruiken. Kies dan voor een product dat 100% pure aloë vera bevat, zoals mijn favoriete “Precious Beauty” aloë vera gel. Je kunt dit in de ochtend en de avond aanbrengen op de rosacea. Kies in ieder geval alleen voor zachte huidverzorgingsproducten met zo weinig mogelijk of zelfs helemaal geen toevoegingen. De huid met rosacea is namelijk gevoeliger dan andere huidtypes en daar moet dus ook voorzichter mee worden omgegaan.

Wil je een masker maken van aloë vera om aan te brengen op je gezicht? Meng dan een theelepel van de aloë vera gel met een theelepel bentonietklei. Na het masker tien minuten in te laten trekken in de huid kun je het er weer van af wassen. Hierna breng je een hydraterende crème aan om de huid voldoende te hydrateren.

Eventueel zou je ook nog eens de sap van aloë vera kunnen drinken. Stop het bijvoorbeeld in een smoothie. Dit zou namelijk helpen bij de hydratatie van binnenuit en het ontgiften van het lichaam.

Vind je het leuk om zelf een aloë vera plant in huis te nemen? Bekijk dan eens deze aloë vera plant van het merk “Bloomique“.

Aloë vera kamerplant voor rosacea
Aloë vera kamerplant voor het verminderen van rosacea

Hoe snel kun je een verbetering zien aan je rosacea na het gebruiken van aloë vera?

Na het beginnen met het aanbrengen van aloë vera kun je mogelijk al na een paar dagen een verbetering opmerken. Denk bijvoorbeeld aan een minder rode en geïrriteerde huid.

Houd de behandeling van aloë vera een paar weken vol. Op deze manier geef je de huid ook daadwerkelijk de tijd om de resultaten met betrekking tot je rosacea te kunnen laten zien.

Mag je aloë vera gebruiken naast andere behandelingen?

Het gebruiken van aloë vera naast andere behandeling of huidverzorgingsproducten zou je het beste even kunnen overleggen met een arts. Dit is zelfs verplicht als je momenteel een medische behandeling ondergaat voor rosacea.

De aloë vera zelf zou je bijvoorbeeld wel kunnen mengen met bentonietklei, zodat je een gezichtsmasker hebt. Eventueel kun je ook honing of kurkuma gebruiken. Dit zijn andere natuurlijke producten die kunnen helpen bij het remmen van ontstekingen en het verwijderen van bacteriën.

Over het algemeen kan een product met aloë vera worden gecombineerd met andere huidverzorgingsproducten in je huidverzorgingsregime. Dit kan echter verschillen per aloë vera product. Ook mogen juist soms anderen producten niet worden gecombineerd met producten, zoals aloe vera. Kijk dus altijd op de verpakkingen van de producten die je gebruikt tegen rosacea.

Is het gebruiken van aloë vera voor rosacea gevaarlijk?

Hoewel je geen recept van een dokter of dermatoloog nodig hebt om aloë vera te gebruiken, dien je wel eerst contact op te nemen met een arts. Zij kunnen je namelijk informeren over de mogelijke bijwerkingen van een thuisbehandeling, zoals aloë vera. Ook moet het gebruiken van aloë vera eerst worden overlegd als je momenteel al bezig bent met een medische rosaceabehandeling. Immers, aloë vera is geen manier om rosacea volledig en permanent te genezen.

De meeste mensen kunnen aloë vera voor rosacea gebruiken zonder dat er klachten zullen ontstaan. Dit geeft echter geen garantie dat dit ook voor jou geldt. Mogelijk heb je bijvoorbeeld een allergie voor aloë vera en ontstaat er wel degelijk huiduitslag na het aanbrengen. Dit kun je uittesten door een klein beetje aan te brengen op een onopvallender deel dan je gezicht, zoals je elleboog. Wacht één dag af of er geen irritatie op de huid ontstaat.

Conclusie

Aloë vera wordt gebruikt voor veel huidaandoeningen en huidproblemen. Door de hydraterende, kalmerende en antibacteriële eigenschappen zou het mogelijk ook gunstig kunnen zijn voor het verminderen van rosacea klachten.

Er moet meer onderzoek worden gedaan om te weten wat de werkelijke effectiviteit is van aloë vera voor rosacea. Om deze reden moet een arts worden geraadpleegd voordat aloë vera wordt aangebracht op de rosacea plekken. Toch lijken de vele voordelen van de betaalbare plant, mij een product met aloë vera het overwegen waard.

Vergeet ook niet te letten op je algemene levensstijl. Door bijvoorbeeld de hoeveelheid stress in je leven te verminderen zouden de symptomen van rosacea ook minder kunnen worden. Een combinatie van van aloë vera gel, veranderingen in levensstijl en het raadplegen van een arts kan een goede manier zijn rosacea zo goed mogelijk te beheersen.

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *