Aloë vera en psoriasis

Werkt deze populaire plant tegen psoriasis?

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
Aloë vera en psoriasis

Het ontstaan van psoriasis heeft waarschijnlijk te maken met problemen van je immuunsysteem. Ook kan het te maken hebben met omgevingsfactoren en stress. Hierdoor vormen er schilfers, roodheid en ontstekingen op de huid. Dit kan pijnlijk zijn en de plekken kunnen gaan bloeden. Mentaal gezien kan psoriasis ook erg vervelend zijn. Er is in ieder geval dus niet leuks aan het hebben van psoriasis. Daarom wordt het tijd om er iets aan te doen.

Om psoriasis te behandelen kun je een keuze maken uit verschillende behandelingen. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen een dokter te vragen naar advies en een professionele behandeling te ondergaan. Hoewel dit bij hardnekkige psoriasis zeker is aan te raden, kiezen veel mensen ervoor te zoeken naar natuurlijke alternatieven.

Aloë vera is een goed voorbeeld van een product uit de natuur waarvan wordt gedacht dat het kan helpen bij het verminderen van psoriasis. Om precies te zijn gebruiken mensen de aloë vera gel uit de bladeren van de aloë vera plant. De huidherstellende en kalmerende eigenschappen zouden mogelijk kunnen leiden tot een verbetering van psoriasis klachten. Aloë vera gel zou zelfs in staat zijn om ontstekingen en bacteriën op de huid tegen te gaan. Dat is gunstig, want psoriasis is een huidaandoening die gepaard gaat met ontstekingen. In deze blog ga ik je meer vertellen over aloe vera en psoriasis.

Werkt aloë vera effectief tegen psoriasis?

Zoals je waarschijnlijk al weet is aloë vera een populaire, stekelige plant. De bladeren van de aloë vera plant zijn gevuld met een gel. Sinds vele jaren gebruiken mensen aloë vera om wonden en huidaandoeningen te behandelen. Dit geldt dus ook voor psoriasis.

Het gebruiken van aloë vera is mogelijk een manier waarop mensen de klachten die horen bij psoriasis kunnen verminderen. Het smeren van aloë vera gel op de huid zou dan ook onder andere kunnen helpen bij het voorkomen van een uitgedroogde huid, kalmeren van de huid, verminderen van ontstekingen en voorkomen van een verergering, zoals gebarsten psoriasis plekken.

Het component glucomannen zou de aanmaak van huidcellen en het genezingsproces van wonden verbeteren. Daarom gebruiken mensen het voor psoriasis plekken die barsten en bloeden.

Sommige mensen met psoriasis gebruiken de steroïde crème genaamd triamcinolonacetonide als een behandeling. In 2010 werd onderzocht of aloë vera effectiever kon werken dan de steroïde crème en dit bleek inderdaad het geval te zijn. Het werd alleen getest op milde tot matige psoriasis klachten. Er zijn meer onderzoeken geweest naar aloë vera, psoriasis en huidproblemen in het algemeen.

Toch moet meer onderzoek worden gedaan naar de werkelijke effectiviteit van aloë vera bij psoriasis. De risico’s die gepaard gaan met het gebruiken van aloë vera bij psoriasis zijn klein, de prijs is betaalbaar en het is een natuurlijk product, waardoor veel mensen het eens willen proberen.

Producten met aloë vera om te gebruiken bij psoriasis

Om aloë vera zelf te gebruiken voor psoriasis, heb je geen doktersrecept nodig. Echter, je dient wel degelijk een arts te raadplegen voordat je ermee begint. Een arts of dermatoloog kan je namelijk adviseren over de effecten, bijwerkingen en de combinatie van aloë vera met je huidige behandeling.

Voor de behandeling van psoriasis kun je gebruikmaken van een crème of gel die 0,5% pure aloë vera bevat. Smeer het huidverzorgingsproduct aan op de plekken van je psoriasis. Dit mag één tot drie keer per dag, afhankelijk van het product. Na enkele weken en meerdere keren per dag te smeren, zouden de beste resultaten zichtbaar moeten worden. Je kunt mogelijk al eerder resultaten opmerken.

In sommige gevallen klagen mensen over het zien van roodheid op de huid nadat zij aloë vera gel lang blijven smeren op psoriasis. Daarnaast zou de hydraterende werking van aloë vera sterk afnemen naarmate je het vaker gebruikt. Daarom zou je kunnen overwegen het smeren van aloë vera een paar weken vol te houden en daarna even een pauze te nemen.

Volgens een instituut zou het waarschijnlijk geen extra voordelen bieden om aloë vera supplementen te nemen om psoriasis te behandelen. Het zou daarenboven voor andere gezondheidsklachten kunnen zorgen. Daarom kun je beter kiezen voor voor een behandeling met aloë vera van een kamerplant of een huidverzorgingsproduct dat aloë vera bevat.

Voor psoriasis op de hoofdhuid kun je bijvoorbeeld proberen een shampoo met aloë vera te gebruiken.

Hieronder zie je het aloë vera product van “Precious Beauty” dat ik aanraad. Deze aloë vera gel is ook geschikt om te gebruiken bij psoriasis.

Kun je ook pure aloë vera gebruiken?

Veel mensen hebben aloë vera in huis staan. Het zijn planten die makkelijk te onderhouden zijn. Ze hoeven namelijk niet zoveel water te krijgen en het zijn echte winterharde kamerplanten.

Mocht je zelf een aloë vera plant in huis hebben, zou je daarom eventueel kunnen kiezen om de aloë vera gel rechtstreeks uit het blad van de plant te halen. Knijp zachtjes in het blad, zodat de gel eruit komt. Ook kun je het blad van de plant afbreken en deze open knippen met een mes.

Misschien is het een leuk idee om zelf een aloë vera plant in huis te nemen. Naast psoriasis kun je de gel van aloë vera ook gebruiken voor andere huidproblemen, zoals zonnebrand, kleine wonden en insectenbeten.

Gaan er risico’s gepaard met het gebruiken van aloë vera bij psoriasis?

Mogelijk heb je een allergie voor aloë vera. Je moet dan uiteraard geen supplement of huidverzorgingsproduct met aloë vera gaan gebruiken voor psoriasis. Je kunt jezelf laten testen op een allergie door een allergoloog of zelf een kleine test uitvoeren. Je brengt dan eerst wat aloë vera aan op een klein gebied, zoals de onderkant van je arm of de achterkant van je oor. Mocht er de volgende dag geen vreemde reactie zijn ontstaan, dan is het waarschijnlijk veilig om de aloë vera ook aan te brengen op je psoriasis plekken of andere delen van je huid.

De meeste mensen zullen geen last ondervinden door het aanbrengen van aloë vera. Dit gebeurt vaak alleen bij mensen met een allergie voor aloë vera of andere planten, zoals knoflook en uien. Mocht jouw huid er slecht op reageren, dan moet je er logischerwijs direct mee stoppen.

Aangezien psoriasis waarschijnlijk niet kan genezen door alleen aloë vera te gebruiken, dien je met een arts te overleggen over extra behandelingen.

Conclusie

Aloë vera staat al een lange tijd bekend om de vele manieren waarop het een positieve bijdrage kan leveren aan de huid. In enkele onderzoeken is naar voren gekomen dat aloë vera effectief kan zijn bij psoriasis, maar er zal meer onderzoek moeten worden gedaan naar de werkelijke effecten en bijwerkingen.

Mocht je last hebben van psoriasis en aloë vera willen gaan proberen, zorg dan dat je wel eerst een arts raadpleegt!

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *