Aloë vera voor huid en gezicht

12 voordelen van aloë vera voor de huid en het gezicht

Gemiddelde leestijd: 23 minuten
Aloë vera voor huid en gezicht

Aloë vera is te vinden in de huizen van veel Nederlanders. Het is dan ook een populaire kamerplantsoort. Daarnaast is aloë vera één van de meest gebruikte natuurlijke producten voor de huid.

Er wordt gedacht dat de gel uit aloë vera bladeren een aantal eigenschappen kan hebben die kunnen bijdragen aan het genezen van de huid. Door aloë vera bijvoorbeeld op je gezicht aan te brengen, kan de huid worden gehydrateerd en tekenen van huidveroudering worden bestreden.

Naast het gezond houden van de huid in het algemeen gebruiken mensen het zelfs om huidproblemen te bestrijden. Denk bijvoorbeeld aan acne, eczeem en een verbande huid door de zon.

Je kunt aloë vera gel verkrijgen door zelf een aloë vera plant in huis te nemen. Ook bestaan er kant-en-klare, pure aloë vera gels en tal van huidverzorgingsproducten met aloë vera die je kunt aanbrengen op je gezicht.

Blijf verder lezen om te ontdekken wat de voordelen zijn van aloë vera voor de huid en het gezicht, hoe je het gebruikt, wat de risico’s zijn en welke producten het overwegen waard zijn.

Wat is aloë vera?

Aloë vera is een cactusachtige plant met groene, stekelige bladeren. Veel mensen houden van aloë vera als kamerplant, maar eigenlijk groeit de plant over de hele wereld in warme, droge klimaten.

In de bladeren van aloë vera bevindt zich een gel. Deze gel zou de gezondheid van de huid en het lichaam ten goede kunnen komen. Dat komt door de vele actieve stoffen in de gel. Er wordt dan ook gedacht dat er tussen de 75 en 200 stoffen voorkomen in aloë vera gel, waaronder vitamines, mineralen, suikers, enzymen, salicylzuren en aminozuren. Verschillende stoffen hiervan zijn goed onderzocht.

Sinds vele jaren gebruiken mensen aloë vera als alternatief geneesmiddel. Dankzij rotstekeningen weten we dat aloë vera gel al populair was in de tijden van het oude Egypte. Zo zou één van de mooiste vrouwen uit de geschiedenis “Cleopatra” aloë vera gebruiken om haar huid babyzacht te houden.

Tegenwoordig kan aloë vera worden verkregen als supplement, gel, zalf en als drank. Ook wordt het vaak verwerkt in andere producten voor persoonlijke verzorging, zoals tandpasta, shampoo, scheergels en handzepen.

Voordelen van aloë vera voor huid en gezicht

In de bladeren van aloë vera bevindt zich een gel, waarin verschillende voedingsstoffen zitten. Denk bijvoorbeeld aan vitamine, A, C, E en B12. Stoffen in aloë vera zouden gunstig kunnen zijn voor de huid.

Hieronder staan de belangrijkste voordelen van aloë vera voor je huid en gezicht op een rijtje.

1. Verminderen van ontstekingen

Ten eerste kan aloë vera helpen bij het verminderen van ontstekingen. Dit komt waarschijnlijk door de verbinding aloïne. Denk bijvoorbeeld aan het verminderen van pijn, jeuk, zwelling en roodheid. Denk ook aan het verminderen van de grootte van puistjes met aloë vera.

2. Hydrateren van de huid

Aloë vera bevat maar liefst 98% water. Ook bevat het suikers die mucopolysachariden worden genoemd. Voornamelijk de binnenste laag aloë vera bevat veel water. Hierdoor kan aloë vera helpen bij het hydrateren, verzachten en kalmeren van de buitenste huidlaag, het gladder maken van de huid en het versterken van de huidbarrière. Dit kan onder andere gunstig zijn voor een droge, schilferige huid. Echter, ook een vette huid heeft behoefte aan hydratatie en het kunnen vasthouden van meer vocht in de huid, zodat de talgproductie in balans kan blijven.

3. Verbrande huid kalmeren

Eén van de grootste dingen waar aloë vera om wordt geprezen is misschien wel het verzorgen van de huid nadat deze is verbrandt door de zon. De verkoelende en genezende effecten van aloë vera zouden dan ook de huid kunnen kalmeren. Ook zouden de hydraterende effecten kunnen bijdragen aan het verminderen van de vervelling van de huid nadat je te lang in de zon bent geweest. De kalmerende effecten kunnen bijdragen aan het verminderen van roodheid. Om dezelfde redenen kan aloë vera huiduitslag ten goede komen.

4. Bevorderen van de collageenaanmaak

Ook kan aloë vera helpen bij het aanmaken van collageen. Dit is een huideigen stof waar je lichaam steeds minder van aanmaakt naarmate je ouder wordt. Daarom is aloë vera een uitstekende manier om meer collageen binnen te krijgen. Een huid die meer collageen bevat, is sterker en soepeler. Ook gebruikt je huid collageen om rimpels en andere tekenen van huidveroudering op te vullen.

5. Wonden, littekens en striae verbeteren

Persoonlijk zijn wij fan van aloë vera. Het kan namelijk helpen bij het minder zichtbaar maken van littekens. Daarnaast wordt bijvoorbeeld gedacht dat de genezingstijd van snijwonden, eerste- en tweedegraads brandwonden kan worden verkort. Dit komt door het verzachten van huid, het inbrengen van vocht in de huid en het verbeteren van de collageenaanmaak. Hierdoor kan littekenweefsel verminderen en de wondgenezing versnellen.

Striae is een ander woord voor striemen die ontstaan na een zwangerschap of naarmate je ouder wordt. Dankzij de huidherstellende en ontstekingsremmende eigenschappen en het bevorderen van de aanmaak van huideigen stoffen zouden striae plekken minder zichtbaar kunnen worden.

Ernstige littekens en wonden kunnen natuurlijk alleen worden behandeld door een professional.

6. Tekenen van huidveroudering verminderen

Dankzij enzymen en antioxidanten, zoals vitamine C en E in aloë vera kan schade aan de huid door bijvoorbeeld de zon, het milieu en sigarettenrook worden voorkomen. Dit komt door het vermogen van aloë vera om vrije radicalen te bestrijden. Vrij radialen kunnen je cellen beschadigen en je huid vroegtijdig ouder laten lijken. Tevens kan de antioxidante werking van aloë vera bestaande tekenen van huidveroudering verminderen. Het antioxidant-eiwit genaamd metallothioneïne zou bijvoorbeeld gunstig zijn voor schadelijke UV-stralen.

Aangezien aloë vera de productie van hyaluronzuur en collageen- en elastinevezels kan verhogen kan de huid gehydrateerd, steviger en soepeler worden gehouden. Je huid gaat steeds minder aanmaken van die stoffen. Daarom kan aloë vera de huid elastischer maken en fijne lijntjes verminderen.

7. Bacteriën, schimmels en virussen bestrijden

Ook heeft aloë vera antiseptische eigenschappe welke gunstig kunnen zijn voor mensen die last hebben van bacteriën en schimmels op hun huid. Denk hierbij aan personen die last hebben van een schimmelinfectie. Denk ook aan huidaandoeningen, zoals acne, rosacea en psoriasis die worden veroorzaakt door de staphylococcus aureus bacterie. In aloë vera komen ureumstikstof, kaneelzuur, fenolen en zwavel voor die kunnen helpen bij het bestrijden van bacteriën.

8. Bescherming tegen bestralingstherapie

In sommige gevallen moeten artsen bestralingstherapie inzetten om slechte cellen te doden. Door alle bestralingen kan het uiterlijk van je huid aanzienlijk verslechten. Daarom kan je aloë vera inzetten om je huid te beschermen tegen de gevolgen van bestralingstherapie. Doe dit uiteraard in overleg met de behandelaar.

9. Hyperpigmentatie en donkere vlekken vervagen

Hyperpigmentatie is een ander woord voor donkere vlekken op de huid. Deze vlekken kunnen ontstaan door verschillende redenen, zoals de zon, acne of gewoon het huidverouderingsproces. Wegens de verbindingen aloësine en aloïne in aloë vera wordt gedacht dat het donkere vlekken lichter kan maken en de productie van melanine, het pigment dat donkere vlekken veroorzaakt, kan verminderen.

10. Hoofdhuid kalmeren

De gunstige eigenschappen van aloë vera voor de huid kunnen ook gunstig zijn voor je hoofdhuid. Dat is tenslotte ook een stukje huid. Denk bijvoorbeeld aan hydraterende, ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen die de hoofdhuid en zelfs roos ten goede kunnen komen. De hoeveelheid jeuk, schilfers en dode huidcellen op de hoofdhuid kan dan ook worden verminderd. Bovendien zouden de haarzakjes kunnen versterken, de celvernieuwing kunnen worden bevorderd. Vandaar gebruiken veel mensen aloë vera om hun haar sterk, glad en glanzend te houden.

11. Reinigen van de huid

Aloë vera is een natuurlijke bron van salicylzuren. Dit betekent dat aloë vera dode huidresten kan verwijderen en de aanmaak van nieuwe, gezonde huidcellen kan bevorderen. Dit kan gunstig zijn als je vaak last hebt van verstopte poriën, whiteheads en mee-eters, dat zijn die witte bultjes of zwarte puntjes op je neus. Ook kunnen andere huidverzorgingsproducten beter worden opgenomen door de huid door het verwijderen van die vervelende dode huidcellen.

12. Stralende huid

Bovendien kan aloë vera worden gebruikt voor het krijgen van een stralende huid. Door alle voordelen van aloë vera kan het uiterlijk van je huid aanzienlijk verbeteren. Neem afscheid van wallen en donkere kringen en maak kennis met een natuurlijk, stralende huid.

Het wetenschappelijke bewijs omtrent de voordelen van aloë vera gel voor de huid is redelijk beperkt. Daarom kan enkel worden gesproken over mogelijke voordelen van aloë vera.

Hoe kan aloë vera gel worden verkregen?

Aloë vera gel kan worden verkregen door een kant-en-klare aloë vera gel, een huidverzorgingsproduct met als hoofdbestanddeel aloë vera of een aloë vera kamerplant te kopen. Een huidverzorgingsproduct kan het makkelijkst zijn, omdat je dan niet zelf de gel uit de plant hoeft te halen of een gel hoeft te mengen.

Het is belangrijk te kiezen voor producten van aloë vera die geen toegevoegde ingrediënten bevatten. Vermijd bijvoorbeeld schadelijke ingrediënten, zoals alcohol, chemicaliën, geuren en conserveermiddelen. Kies in ieder geval voor aloë vera huidverzorgingsproducten die als belangrijkste ingrediënt aloë vera bevatten.

Anderzijds kan je aloë vera gel verkrijgen door een aloë vera plant in huis te nemen. Deze kun je vinden in een lokale tuinwinkel of een webshop.

Er bestaan ongeveer 420 verschillende aloë plantensoorten. Aloë vera gel in huidverzorgingsproducten wordt meestal gewonnen van de plant Aloë barbadensis, de oudste en krachtigste aloë vera soort

Je kunt de volgende stappen gebruiken om de aloë-gel te halen uit de bladeren van de plant:

  1. Gebruik een mes om een blad van de plant af te snijden, zo dicht mogelijk bij de wortel
  2. Verwijder de stekels, maak het blad schoon met water en droog af
  3. Plaats het blad met de snijkant naar beneden in een kopje. Wacht 15 minuten om het slechte gele gedeelte (latex) te verwijderen.
  4. Druk zachtjes op het blad om het zachter te maken
  5. Snijd nu het blad open om de gel eruit te halen. Grotere aloëbladeren bevatten soms vaste blokken gel.
  6. Stop de aloë vera gel in een bakje en verberg het in de koelkast.
  7. Maak de aloë vera gel op binnen maximaal 1 week.

In de onderstaande video kan je nog eens duidelijk zien hoe je de aloë vera gel uit de plant haalt.

Welke aloë vera producten moet je gebruiken?

Onze voorkeur gaat uit naar het gebruiken van 100% pure aloë vera gel, omdat hier geen slechte ingrediënten in zijn verwerkt. De pure vorm kan vooral gunstig zijn voor de gevoelige huidtype.

Begrijp dat er eigenlijk geen 100% pure aloë vera gel bestaat, omdat er altijd iets aan moet worden toegevoegd om het te kunnen bewaren. Wanneer een verpakking aangeeft dat het gaat om een 100% aloë vera gel, dan betekent het dus dat het een pure gel is, maar geen pure aloë vera gel. Kies daarom voor een product met een zo hoog mogelijk percentage.

Aloë vera wordt vaak verwerkt in huidverzorgingsproducten om die producten draaglijker te maken in plaats van te kunnen profiteren van de voordelen van aloë vera. Dankzij aloë vera kunnen ingrediënten namelijk makkelijker worden opgenomen door je huid. Tot slot zit er vaak maar een klein percentage aloë vera in een huidverzorgingsproduct.

Bespaar tijd door een keuze te maken uit de volgende, door ons aanbevolen aloë vera producten.

Manieren om aloë vera aan te brengen op de huid

Er zijn verschillende manieren om aloë vera te gebruiken voor je huid en gezicht. Hieronder geven we een aantal tips om aloë vera gel in te zetten.

Gezichtsreiniger

De eerste manier waarop je aloë vera gel kunt gebruiken is als gezichtsreiniger. Simpelweg breng je met schone vingers en cirkelvormige bewegingen de gel aan over je hele gezicht. Als laatste spoel je het van je huid af en dep je de huid droog. Hierna kan je een aloë vera toner aanbrengen.

Toner

Een toner helpt bij het reinigen van de huid, maar hoeft niet van de huid te worden gewassen. Maak een mengsel van 2 delen water en 1 deel aloë vera gel. Dit kun je aanbrengen op je gezicht en laten intrekken.

Gezichtsmasker

Een andere manier om aloë vera te gebruiken is het maken van een verkoelend, rustgevend gezichtsmasker. Hiervoor meng je aloë vera met bijvoorbeeld onbewerkte honing en pure kokosolie. Het masker kan je enkele minuten laten intrekken in je huid en er weer van af spoelen. Laat het masker niet langer zitten dan 20 minuten om te voorkomen dat het hydraterende effect verloren gaat en irritatie ontstaat.

Voor insectenbeten

Reinig eerst met water de plek van de insectenbeet. Hierna kan je het gebied droogdeppen. Vervolgens kan je het gebied bedekken met aloë vera en dit een kwartier laten intrekken.

Voor kleine wonden

Reinig eerst met water het gebied van een wond en laat het drogen. Breng een beetje aloë vera gel aan op de wond en bedek het met een verband of gaas. Dit kan je de hele nacht laten zitten.

Tegen schimmels en bacteriën

Neem aloë vera gel en breng dit drie keer per dag aan op de plekken van je huid die je wil verzorgen. Houd dit 2 weken vol.

Vochtinbrengende crème

Neem aloë vera gel en breng het aan op je gezicht. Na het 5 tot 10 minuten in te laten trekken, kan je het weer afspoelen met lauw water en de huid droogdeppen. Het fijne is dat aloë vera gel snel intrekt in de huid. Aloë vera gel kan dus een goede vervanging zijn voor een soort van hydraterende crème.

Tegen acne en littekens

Maak een mengsel van 1 eetlepel aloë vera en 2 druppels vers citroensap. Na het reinigen van je gezicht kan je het mengsel één of twee keer per dag aanbrengen op de puistjes en littekens. Eventueel kan aloë vera worden vermengd met tea tree olie om acne effectiever te bestrijden.

After-sun

Wanneer je huid verband is door de zon kan je twee of drie keer per dag pure aloë vera gel aanbrengen op je gezicht. Deze stap kan je enkele dagen herhalen. Zorg dat de aloë vera koel is bewaard, zodat je je verbande huid verder kan kalmeren. Eventueel kan je hiervoor aloë vera mengen met water.

Hoewel aloë vera kan helpen bij het voorkomen van huidveroudering door de zon is aloë vera geen alternatief voor zonnebrandcrème.

Is het aanbrengen van aloë vera op het gezicht veilig?

Nu je kennis hebt gemaakt met alle voordelen van aloë vera vraag je jezelf waarschijnlijk af of het wel veilig is aloë vera rechtstreeks aan te brengen op het gezicht. Over het algemeen is het antwoord hierop ja.

Er gaan dus geen grote gezondheidsrisico’s gepaard met het gebruiken van aloë vera op het gezicht of de huid. Wel kunnen er tekenen van huidirritatie ontstaan als aloë vera wordt aangebracht op een droge of gevoelige huid. Dit kan gaan om een prikkelend, jeukerig of branderig gevoel en een rode huid.

Wanneer aloë vera gel niet van de huid wordt gewassen, kan dit uitdroging veroorzaken. Om dit te voorkomen kan je de aloë vera gel eerder afspoelen. Om deze reden kan aloë vera misschien worden beschouwd als masker in plaats van langdurige vochtinbrengende crème.

Houd ook rekening met het risico op een allergische reactie door aloë vera, omdat het een natuurlijk product is. Daarom kan je een allergietest uitvoeren door een kleine hoeveelheid gel aan te brengen op de binnenkant van je pols. Na 24 uur kan je controleren of er tekenen van huidirritatie zijn ontstaan. Wanneer dit niet het geval is, dan kan je het waarschijnlijk veilig aanbrengen op je gezicht.

Zorg bovendien dat je contact opneemt met een arts of dermatoloog wanneer je aloë vera voor het eerst gebruikt of het wel inzetten als alternatieve behandeling voor het tegengaan van huidaandoeningen. Neem tevens contact op met je huisarts als je last ervaart van bijwerkingen door aloë vera gel.

De aloë vera plant mag niet worden gegeten.

Samenvatting

Aloë vera is een cactusachtige plant. Deze plant groeit in woestijngebieden over de hele wereld. Vandaar kunnen ze makkelijk worden verzorgd in Nederland en hebben ze maar een klein beetje water nodig.

Door alle voordelen die aloë vera kan bieden voor de huid is dit een populaire plantsoort. Het is dan ook één van de meest trendy namen in de wereld van natuurlijke huidverzorging.

Je kunt aloë vera gel bijvoorbeeld aanbrengen op je gezicht om deze te hydrateren, te kalmeren, te beschermen en gezond te houden. Ook kan je aloë vera gel gebruiken voor verschillende huidproblemen, zoals acne, eczeem, rosacea, wondjes, huidveroudering en een verbande huid door de zon.

Aloë vera gel kan worden verkregen door een aloë vera kamerplant, een huidverzorgingsproduct of een kant-en-klare aloë vera gel te kopen. Onze voorkeur gaat uit naar pure aloë vera gel, omdat hier geen chemische ingrediënten inzitten.

Doe in ieder geval zelf voldoende onderzoek, ga voorzichtig te werk en raadpleeg een arts voor een medisch advies als je aloë vera wil aanbrengen op je gezicht.

Misschien was je hier naar op zoek?

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *