Aloë vera tegen eczeem

Werkt het gebruiken van aloë vera bij eczeem?

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
Aloë vera tegen eczeem

Iedereen die last heeft van eczeem weet hoe vervelend het is. De huid is droog, geïrriteerd en de eczeemplekken jeuken. De oorzaak is vaak onbekend. Eczeem kan zelfs slechts zijn voor je mentale gezondheid.

Om eczeem te verminderen, kan je kiezen voor recept plichtige geneesmiddelen, vrij verkrijgbare producten en natuurlijke producten. Die helpen bijvoorbeeld bij het hydrateren van de huid en het voorkomen van infecties.

Volgens veel personen met eczeem is aloë vera het proberen waard. De heldere gel uit de aloë vera bladeren wordt eigenlijk al eeuwenlang gebruikt voor verschillende aandoeningen, maar is de laatste tijd erg populair.

Door het meerdere keren per dag aanbrengen van aloë vera gel kunnen klachten van eczeem verminderen. Ook gebruiken sommige eczeem patiënten de sap of supplementen om hun immuunsysteem te proberen versterken.

In dit artikel ga ik toelichten of aloë vera kan helpen tegen eczeem. Je zult kennis maken met de potentiele voordelen, bijwerkingen en het aloë vera huidverzorgingsproduct dat ikzelf gebruik.

Kan aloë vera helpen bij eczeem?

Helaas is er een gebrek aan wetenschappelijk onderzoek naar aloë vera voor eczeem. Toch wordt gedacht dat aloë vera eczeem ten goede kan komen wegens hydraterende, antibacteriële en schimmeldodende eigenschappen. Denk ook aan het remmen van ontstekingen en het kalmeren van de huid. De effecten worden bereikt door bijvoorbeeld antioxidanten, vitamines, enzymen, mineralen, lignine, saponinen, salicylzuren en aminozuren.

Aangezien de huid met eczeem vaak geïrriteerd en beschadigd is, kunnen bacteriën en schimmels de aandoening sneller verergeren. Aloë vera kan daartegen helpen. Uit testen bleek dat aloë vera effectief kon zijn tegen Staphylococcus aureus, de bacterie die vaak in verband wordt gebracht met eczeem.

Ook is een huid met eczeem vaak droog en schilferig, waardoor het hydraterende effect van aloë vera kan helpen vocht vast te houden en eczeem te verminderen.

Wist je dat aloë vera voor ongeveer 99% bestaat uit water?

Tevens zouden de polysachariden in aloë vera gunstig kunnen zijn voor de genezing van eczeem plekken en de groei van de huid.

Bovendien bevat de gel en bloemen van aloë vera veel antioxidanten. Wanneer aloë vera oraal wordt ingenomen, dan zou het het immuunsysteem kunnen versterken.

Aloë vera en andere huidaandoeningen

Naast eczeem wordt aloë vera voor veel meer huidproblemen gebruikt, waaronder zonnebrand, acne, striae, rosacea roos, psoriasis en brandwonden.

Aangezien symptomen van eczeem lijken op symptomen van andere huidaandoeningen kan aloë vera waarschijnlijk zeer gunstig zijn.

Zojuist hebben we ook gezien dat aloë vera specifieke eigenschappen heeft die gunstig kunnen zijn voor de droge, schilferige, jeukende en verstoorde huid. Het wordt niet voor niets door sommige mensen een wondermiddel tegen eczeem genoemd.

Hoe kan je aloë vera gel gebruiken tegen eczeem?

Om te beginnen is het belangrijk je huid te reinigen en drogen. Dit verbetert de opname in de huid. Gebruik hierbij een milde reiniger, water en een schone handdoek. Hierna kan de aloë vera zachtjes worden ingewreven op de eczeem. De gel kan een beetje plakkerig zijn. Daarom kan je het even laten drogen voordat je je kleding aantrekt of in bed gaat liggen.

Leuk om te weten is dat je direct al verbetering kunt opmerken aan eczeem door het verkoelende effect van aloë vera.

Normaal gesproken wordt aloë vera twee tot drie keer per dag aangebracht op de huid om verlichting te bieden. In overleg met een arts kan de beste hoeveelheid worden afgestemd voor de hevigheid van jouw eczeem.

Welke soort helpt?

In principe kan je gewoon een levende aloë vera plant in huis nemen. Vervolgens kan je de bladeren openknippen om de gel eruit te halen. Dit is de meest natuurlijke vorm van de stof. Ik kan mij echter voorstellen dat dit geen handige manier is als je jouw huid wil blijven verzorgen met aloë vera in de toekomst.

Gelukkig bestaan er goede kant-en-klare producten die aloë vera bevatten. Je kunt terecht in apotheken en online winkels. Kies wel voor een product met een zo hoog mogelijk percentage om te kunnen profiteren van alle voordelen.

Dit product van Betty’s Nature bevat maar liefst 92% aloë vera en is 100% natuurlijk. Ik gebruik dit product zelf ook voor mijn zeer gevoelige huid. Het is geschikt voor eczeem op je handen, gezicht en lichaam.

Pure aloë vera voor de eczeem-gevoelige huid

Mocht je liever een ander product met aloë vera gebruiken, zorg dan dat aloë vera het hoofdingrediënt is. Aloë vera gels die toegevoerde geuren, kleuren, parabenen en alcohol bevatten dien je te vermijden. Producten met dergelijke ingrediënten kunnen namelijk eczeem verergeren en de huid verder uitdrogen. Het liefst kies je een product die uitsluitend natuurlijke ingrediënten bevat.

Helpt het drinken van aloë-sap tegen eczeem?

Naast aloë vera gel gebruiken sommige mensen aloë-sap tegen eczeem.

Het drinken van aloë-sap zou gunstig kunnen zijn voor het immuunsysteem en de werking van de lever. Hierdoor zouden eczeem-veroorzakende stoffen, zoals bacteriën en gifstoffen mogelijk beter kunnen worden afgevoerd. Eigenlijk zijn er geen bewijzen voor het drinken van aloë-sap tegen eczeem.

Mocht je eczeem hebben en zwanger zijn of borstvoeding geven, dan moet het gebruiken van aloë vera sap overlegd worden, omdat het je baby of kind nadelig kan beïnvloeden.

Last van eczeem en wil je aloë vera proberen? Kies dan voor een gel of crème in plaats van een drankje. Er zijn genoeg goede producten te vinden.

Is aloë vera tegen eczeem wel veilig?

De meeste mensen kunnen aloë vera gebruiken zonder problemen. In enkele gevallen kan er jeuk, een branderig gevoel en irritatie ontstaan. Daarnaast bestaat de kans dat je allergisch bent voor aloë vera. Mocht je allergisch zijn voor bijvoorbeeld knoflook, uien en tulpen, dan ben je dat waarschijnlijk ook voor aloë vera.

Aangezien aloë vera lichte bijwerkingen kan opleveren, is het raadzaam een klein beetje te testen op een klein gebied. Op deze manier kan je in de gaten houden hoe je huid erop reageert. Bij enige vorm van irritatie is het af te raden het op grotere gebieden eczeem aan te brengen.

Mocht je aloë vera willen gebruiken voor je kind of baby, dan kan je het beste even een kinderarts raadplegen. Maar vaak kunnen baby’s en jonge kinderen met eczeem het zonder problemen gebruiken.

Misschien is het voor jou als volwassene ook een fijn idee eerst met een arts te praten. Wellicht werkt aloë vera niet goed in combinatie met je huidige eczeem behandeling. Voorkom bijwerkingen.

Aloë vera mag wel worden gebruikt met andere natuurlijke ingrediënten.

Bovendien moet contact worden opgenomen met een arts om te beginnen met een orale vorm van aloë vera. Voor het gebruiken van alle supplementen geldt namelijk dat je hierover eerst een arts moet raadplegen.

Conclusie

Meet wetenschappelijk onderzoek moet uitwijzen of aloë vera daadwerkelijk effectief kan zijn tegen eczeem. Daar kunnen we waarschijnlijk nog lang op wachten. Gelukkig zijn ervaringen van eczeem patiënten met deze cactusachtige plant veelbelovend!

Aloë vera zou bijvoorbeeld gunstig zijn door zijn antioxidanten, bestrijden van bacteriën, herstellen van plekken en het bevorderen van de hydratatie. Symptomen van milde tot matige eczeem zouden effectief kunnen verminderen.

Gezien de vele goede ervaringen en de geringe kans op bijwerkingen is aloë vera het proberen waard als je eczeem hebt. Voor de zekerheid kan je een beetje aloë vera aanbrengen op een klein gebied voordat je alle eczeem verzorgd.

Tot slot moet je begrijpen dat aloë vera slechts één manier is om de symptomen van aloë vera onder controle te houden. Zorg daarom dat je meer eczeem triggers gaat vaststellen en vermijden. In dat geval denk ik dat aloë vera erg kan helpen van je eczeem af te komen.

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *