Het verband tussen alcohol en rosacea

Mag je alcohol blijven drinken als je last krijgt van rosacea?

Gemiddelde leestijd: 5 minuten
Rosacea en alcohol

Rosacea is één van de huidaandoeningen die het meeste voorkomen in Nederland. Hoewel huidproblemen ontzettend veel mensen treffen, zijn er relatief gezien vrij weinig onderzoeken naar gedaan.

Van rosacea wordt gedacht dat een aantal voedingsmiddelen invloed kunnen uitoefenen op het ontstaan of erger maken van deze huidaandoening. Alcohol is een voorbeeld van een product dat in verband wordt gebracht met rosacea.

Misschien zie je weleens iemand met een rode en gezwollen neus. Dit kan gebeuren wanneer ernstige rosacea niet goed wordt behandeld. Het kan echter ook duiden op overmatige alcoholconsumptie. Dit maakt dat veel patiënten met rosacea zich schamen. Veel mensen weten namelijk niet dat rosacea niet direct wordt veroorzaakt door alcohol of overmatig drinken.

In deze blog ga ik je meer vertellen over het verband tussen rosacea en alcohol.

Kun je rosacea krijgen door alcohol?

De bekendste reden voor het ontstaan van rosacea zijn genen. Mensen die rosacea vaker in hun familie voorbij zien komen, lopen dus een groter risico om het ook te krijgen.

Voor rosacea zijn verschillende triggers te bedenken waardoor het komt oplaaien. Eén daarvan is het drinken van alcohol. Belangrijkere oorzaken zijn echter zonlicht, hitte en stress, maar alcohol kan bij veel patiënten dus ook een trigger zijn. Onthoud dat het niet zo is dat personen die nooit alcohol drinken geen rosacea kunnen krijgen.

In een onderzoek werd aangetoond dat slechts één op de drie rosacea patiënten geen verergering merkt na het drinken van alcohol. In dit onderzoek werd ook aangetoond dat de meeste patiënten het meeste last krijgen van rosacea na het drinken van rode wijn. Meer dan de helft van de onderzoeksgroep merkte een effect na het drinken van witte wijn. Champagne, wodka, tequila en rum hebben een lager percentage gekregen, maar lijken wel degelijk ook voor verergering van rosacea te kunnen zorgen. Toch is dit onderzoek klein en is er meer onderzoek nodig om betrouwbare informatie te verkrijgen.

Er zijn ook enkele andere onderzoeken geweest met grotere onderzoeksgroepsgroottes. Hieruit bleek dat de kans op toenemende rosacea lichtjes verhoogde door het drinken van alcohol. Toch is er meer onderzoek nodig om een conclusie te kunnen trekken.

Aangezien rosacea en alcohol een verband lijken te hebben, besluiten veel patiënten minder te drinken. Hierna geven bijna alle patiënten aan dat zij minder last hebben van nieuwe of ergere rosacea.

Mag je alcohol blijven drinken als je last krijgt van rosacea?

Door alcohol worden de bloedvaten wijder. Hierdoor kan het gezicht er roder uit gaan zien. In rode wijn zitten chemicaliën die de bloedvaten zelfs nog verder verwijden.

Op de vraag of je alcohol mag blijven drinken als je last krijgt van rosacea kan ik geen goed antwoord geven. Je kunt het beste eens testen of je daadwerkelijk rosacea krijgt door alcohol. Vervolgens kun je je alcohol gebruik minderen. Wanneer je rosacea niet verergert door alcohol zou je het logischerwijs kunnen blijven drinken zonder meer rosacea te krijgen.

Zorg wel dat je op de juiste manier alcohol gaat drinken. Zorg bijvoorbeeld dat je voldoende water drinkt als je alcohol drinkt. Dit helpt tegen het blozen en het voorkomen van een kater.

Neem voor een medisch advies en tips voor het beheersen van rosacea contact op met je huisarts of dermatoloog. De arts kan je dan ook gelijk meer vertellen over het drinken van alcohol met een rosacea huid.

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *