Het verband tussen alcohol en acne

8 manieren om "slim" te drinken!

Gemiddelde leestijd: 6 minuten
alcohol en acne

Alcohol… is het echt zo slecht voor mijn acne? Ik kan begrijpen dat je dit jezelf afvraagt. Waarschijnlijk houd jij ook wel van een drankje op een feestje of tijdens het uitgaan in kroegen of nachtclubs.

Alcohol kan op meerdere manieren een invloed uitoefenen op puistjes en acne. Het kan er onder andere voor zorgen dat je huid uitdroogt. Ook zitten veel mixdrankjes bomvol suiker. Maar er is meer aan de hand.

In deze blog ga ik toelichten wat het verband is tussen alcohol en puistjes. Dit geldt eigenlijk voor alle soorten alcohol, dus bijvoorbeeld vodka, wiskey, bier en wijn. Ook ga ik uitleggen hoe je op een “slimme manier” alcohol kunt drinken om de kans op een nieuwe acne uitbraak na je volgende avondje drinken te verkleinen.

Waarom kun je puistjes krijgen door alcohol te drinken?

Er zijn verschillende redenen voor het ontstaan van puistjes na het drinken van alcohol. Hierbij is het goed om te vermelden dat enkel alcohol geen directe oorzaak is van acne, maar het wel kan bijdragen aan het ontstaan en verergeren van acne. Je kunt dus daadwerkelijk meer puistjes krijgen door alcohol.

Hieronder zie je een aantal zaken waarom je puistjes en acne kunt krijgen door alcoholische dranken:

 • Voor het brouwen wordt soms gebruik gemaakt van water dat fluoride bevat, fluoride kan de schildklierfunctie onderdrukken, hierdoor kunnen de hormonen uit balans raken
 • Op de wijndruiven worden soms fluoridehoudende pesticiden aangebracht
 • Alcohol en mixdrankjes met veel suikers kunnen insulineresistentie veroorzaken
 • Alcohol kan de darmwand meer doorlaatbaar maken, waardoor symptomen van acne, zoals roodheid en zwelling kunnen verergeren
 • Na het drinken van alcohol wordt de kwaliteit van je schoonheidsslaapje omlaag gebracht
 • Alcohol droogt de huid uit, waardoor de talgklieren meer talg gaan aanmaken en de poriën verstoppen
 • Alcohol belemmert de opname van bepaalde, gunstige voedingsstoffen voor acne
 • Alcohol onderdrukt het immuunsysteem, waardoor acne ontstekingen makkelijker kunnen ontstaan
 • Alcohol verhoogt de androgenenproductie, waardoor hormonale acne kan ontstaan
 • Alcohol drinken kan stress veroorzaken, waardoor hormonale acne kan ontstaan
 • Alcohol beïnvloedt de lever negatief, waardoor gifstoffen niet goed worden verwijderd uit je lichaam en via de huid hun weg naar buiten vinden

Met deze redenen kan wel degelijk worden gesteld dat het drinken van alcohol enige invloed heeft op puistjes. Puistjes ontstaan namelijk vaak door een verstoord proces in je lichaam, waarna de poriën verstopt en ontstoken raken met verontreinigheden, zoals talg, dode huidcellen en bacteriën.

Mag iemand met een acne-gevoelige huid geen alcohol meer drinken?

Natuurlijk kan het drinken van alcohol leuk en gezellig zijn. De meeste Nederlanders drinken dan ook met regelmaat een drankje. Bij overmatig drankgebruik adviseer ik je echter contact op te nemen met een arts of instantie, zodat passende hulp kan worden gezocht en aangeboden.

Hier zijn 8 tips om alcohol te drinken, terwijl de kans op acne mogelijk wordt verkleint.

 1. Drink minder keren alcohol als je dat momenteel vaak doet
 2. Drink sterke drank in plaats van veel bier
 3. Drink biologische wijnen in plaats van niet-biologische wijnen, om minder fluoride binnen te krijgen
 4. Drink hooguit één of twee drankjes per nacht
 5. Drink voldoende water voor, tijdens en na het drinken
 6. Drink één glas water per drankje
 7. Drink de alcohol tijdens dat je aan het eten bent
 8. Ga pas naar bed als je één of twee uur geen alcohol meer hebt gedronken

Bovenstaande tips kunnen bijvoorbeeld helpen de huid gehydrateerd te houden, beter te slapen en dronkenschap te voorkomen. Hierdoor zullen processen in je lichaam minder snel verstoord raken en zullen je poriën minder snel verstoppen.

Kun je alcohol aanbrengen op een puist?

Sommige mensen denken dat het verstandig is pure alcohol aan te brengen op een puist. Andere mensen brengen zelfs alcohol aan op een uitgeknepen puist. De meeste type alcohol zijn hier niet geschikt voor, en zeker geen pure alcohol of uitgeknepen puistjes.

Er bestaat 70% alcohol. Dit zou verkrijgbaar zijn bij de apotheek en mogelijk werken tegen puistjes, als we het internet mogen geloven. Wanneer je hiermee je puistjes gaat insmeren, zouden puistjes uitdrogen en uiteindelijk verdwijnen. Lang niet alles wat je op internet leest over acne klopt. Het sterk uitdrogende effect van alcohol lijkt mij dan ook geen goed idee voor de gevoelige huid van je gezicht.

Mocht jij alcohol op een puist willen smeren, dan kun je kiezen voor een desinfecterend, goedgekeurd product dat speciaal is gemaakt voor de huid. Je zult merken dat deze producten terugvettende werkingen hebben, door een ingrediënt zoals glycerine, waardoor de huid niet uitdroogt als bij 70% alcohol. Toch is ontsmettingsalcohol niet goed voor de huid en tegen puistjes. Er moet eerst meer onderzoek worden gedaan naar de veiligheid en werkingen. Je kunt er dus beter weg van blijven. Kies in plaats daarvan voor een middel, zoals Gladskin, om je alcohol puistjes gericht en effectief te bestrijden.

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *