Acne in de winter

5 tips om acne de baas te blijven in de winter

Gemiddelde leestijd: 7 minuten
Acne in de winter

Alle feestdagen die plaatsvinden tijdens de winter en de bijbehorende knusheid, zijn voor veel mensen dingen om naar uit te kijken. Echter, in sommige gevallen zit de huid minder te wachten op de winter. Veel mensen met een gevoelige huid merken dan ook dat hun huid er minder schoon uitziet in deze periode.

Mensen met acne kunnen ook ook meer last krijgen van symptomen in de winter. Enkele voorbeelden waardoor acne kan ontstaan in de winter zijn: de drogere huid, de temperatuurschommelingen, de warme douches, de koude of winderige weersomstandigheden en de voedingsmiddelen die worden gegeten.

In deze blog ga ik je een aantal tips geven om acne de baas te blijven in de winter.

Acne de baas blijven in de winter

Er zijn verschillende oorzaken te bedenken voor het ontstaan van acne in de winter. Door de oorzaken te kennen en hierop in te spelen, kun je voorkomen dat acne oplaait in de winter. Zie de onderstaande 5 tips tegen acne die je wellicht kunt gebruiken.

Tip 1: De droge huid behandelen

In de winter hangt er buiten minder vocht in de lucht. Ook geeft de kachel meer warmte af. Hierdoor wordt de huid gevoeliger voor droogheid. De huid kan dan een reactie geven en de talgproductie laten toenemen. Talg kan gaan ophopen in de poriën waardoor mee-eters ontstaan. Deze omgeving is perfect voor de groei van de staphylococcus aureus bacterie die op zijn beurt puistjes kan veroorzaken.

Als je in de winter acne de baas wil blijven dien je de huid dan ook een handje te helpen bij het hydrateren. Gebruik daarom een vochtinbrengende crème om wat extra vocht in de huid toe te voegen. Hierbij dien je rekening te houden met de acne-gevoelige huid. De crème dient dan ook niet-comedogeen te zijn. Dit betekent dat er geen verstoppingen van de poriën zullen optreden door het gebruiken van de crème. Bovendien kun je ook meer water drinken of vochtige voedingsmiddelen eten om je lichaam van binnenuit te hydrateren.

Tip 2: Let op de manier van douchen in de winter

Aangezien het in de winter koud kan zijn, besluiten veel mensen een warme douche of bad te nemen. Dit kan echter een onverstandige keuze zijn als je last hebt van acne en puistjes. De problemen kunnen dan ook flink toenemen. Denk bijvoorbeeld aan een nog drogere huid na het douchen met heet water.

In tegenstelling tot een warme douche kan een koude douche juist voordelen opleveren voor acne. Denk bijvoorbeeld aan het op een natuurlijke manier versterken van je immuunsysteem en het tegengaan van stress. Zorg in ieder geval dat je niet te lang of te heet doucht. Je acne zal je dankbaar zijn.

Tip 3: Gebruik de juiste huidproducten in de juiste mate

De huid kan nogal gevoelig zijn voor bepaalde seizoenen en temperaturen. Sommige mensen krijgen opeens last van acne in de winter. Zij hebben nog weinig kennis over acne en beginnen dan direct volop te smeren met anti-acnemiddeltjes of zelfs irriterende zepen of huidproducten. Zorg echter dat je niet overdrijft in het schoonmaken en verzorgen van je huid, omdat dit alleen maar tot meer problemen kan leiden.

Gebruik bijvoorbeeld één keer per dag een milde reiniger. Hiermee kun je het overtollige talg van de huid wegspoelen om verstopte poriën te voorkomen. Gebruik daarnaast één keer per week een exfoliant om dode huidresten en ander hardnekkig vuil uit je poriën te verwijderen. Bovendien kun je een antibacterieel middel gebruiken tegen de acne-veroorzakende bacteriën op je huid.

Tip 4: Blijf je huid beschermen tegen de zon

Voor de meeste mensen is het normaal om zichzelf in te smeren met een zonnebrandcrème als zij op het strand of aan het water liggen. Een stuk ongebruikelijker voor mensen is het gebruiken van zonnebrand wanneer zij überhaupt naar buiten gaan in de zomer. Hetzelfde geldt voor de winter, waarin de zon dus ook gewoon volop kan schijnen op het gezicht en de acne plekjes.

Door de bruine kleur die je kunt krijgen van de zon denken sommige mensen dat hun acne er beter uitziet. De zon kan helaas een averechts effect uitoefenen op puistjes en de klachten dus verergeren. Daarom is het raadzaam dagelijks aan dagcrème met SPF 30 of 50 te smeren, ook in de winter.

Tip 5: Voedingspatroon verbeteren

In de winter komen enkele gelegenheden voor waarbij je misschien ongezondere voedingsmiddelen zult binnenkrijgen dan normaal. Denk bijvoorbeeld aan chocoladeletters bij Sinterklaas en alcohol tijdens de jaarwisseling. Maar wist je dat je voedingspatroon ook invloed kan hebben op de mate waarin je last ervaart van acne?

Het is niet verstandig teveel chocolade te eten, omdat dit je bloedsuikerspiegel kan laten stijgen. Hierdoor kunnen er ontstekingen ontstaan in de vorm van puistjes. Alcoholische dranken kunnen hormonale acne veroorzaken. Bovendien is het altijd goed voldoende essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen om de processen in je lichaam optimaal hun werk te kunnen laten uitvoeren.

Het hele jaar door de baas blijven over acne

Tot slot wil ik je meegeven dat je het hele jaar door de baas kunt blijven over je acne, mee-eters en puistjes. Als je last hebt van acne in de winter is de kans immers groot dat dit ook het geval is tijdens andere seizoenen.

Door met mijn “Leven Zonder Acne Methode” aan de slag te gaan, ga je voorkomen veel geld uit te geven aan middeltjes van drogisterijen die toch niet of nauwelijks werken. Mijn aanpak is erop gericht de symptomen te bestrijden, maar nog veel belangrijker: hoe je acne kunt voorkomen door de echte kernoorzaken aan te pakken.

Via de onderstaande knop krijg je direct toegang tot het complete stappenplan. Gebruik de stappen voor een snel resultaat op je acne in de winter en tijdens andere seizoenen!

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode om snel van puistjes af te komen

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af
Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *